曾經好有興趣﹐而定有另一o的更重要o既目標﹐已經少o左影﹐有時行過見到﹐都仍有少許舉機o既衝動。

我覺得其實只係睇眼前事物俾到幾大動力同你有幾想影﹐鬧唔鬧只係假設。
對方問就唔少﹐鬧真係無幾多次。
點回應係睇你o既動機﹐原因人人不同。

我今早諗過... 會唔會衣著整齊 (當然係靚仔仲好) 會少D阻滯呢...?
amb_cpl 發表於 2014-2-28 01:39

愈斯文﹐愈大機會有人問﹐因為覺得你有得傾。
唔一定係因對你反感﹐有o的人﹐特別係上o左年紀﹐想搵人傾下計。
街拍引發非惡意對話亦唔係無可能。

同時﹐亦有更大機會俾人問候﹐因為睇落好洽。
要睇對像係咩人。

如出街無法控制對像背景同諗法﹐做返你自己就可以。

CHING 們有冇試過追住人黎影?
amb_cpl 發表於 2014-2-28 12:51

點追法﹖

回復  micros

就係特登掉頭走番去個目標前去影佢...
amb_cpl 發表於 2014-2-28 14:19

好似 pan 鏡咁就有﹐你講o既﹐自己 snap 未試過。

咁講可能會得罪人,其實3唔識7有咩好影
killuakam 發表於 2014-3-1 12:07

又唔會話得罪o既﹐吹下水無咩所謂。
有時未必下下都可以太理性﹐一刻o既觸動話o黎就o黎。
你可以諗諗 ..... 係唔係識得對像先叫有o野好影 ......
世上題材何其多﹐阿雀阿虫叫都係無名無姓﹐唔少人連品種都未必認到 ...... 一樣咁多人影。
各人對唔同事物有唔同o既感興o者。

好多street photography既相, 被攝物其實都會望到鏡頭...我覺得又無乜野, 你睇下Steve Mccurry同William k ...
chris_kai_kai 發表於 2014-3-1 15:31

無錯﹐其實 street doc 或者所謂o既 snap 可以好闊﹐無話點先係o岩回就係錯。
要自然定要其他﹐係作者o既決定﹐自然需要某o的方式去達成。
睇o黎樓主似乎未太了解自己想點。
無所謂o既﹐出去狂抽一下﹐唔試過就唔會搵到條路。