影日出日落.. 用黑卡? 漸變灰? ND Filter?

日出日落有時可能只係得1-2秒..
似乎搖黑卡唔多可行?

如果買張漸變灰放係鏡頭前係咪最容易得到理想既效果?

日落好難2秒。。。magic hr應該仲好光。。。

我用漸變灰多

師兄心中既理想效果係點?
天光搖黑卡未試過. 留名等高手答

如果用漸變filter,我覺得RAW+Lightroom後期慢慢搞仲好
影既時候以向太陽既測光為準,under左既地方一般有5ev既空間去推返d detail出黎

如果用漸變filter,我覺得RAW+Lightroom後期慢慢搞仲好
影既時候以向太陽既測光為準,under左既地方一般有5ev ...
ahshing 發表於 2014-2-27 13:44

試下先! 不過都可能去SSP求其買張漸變灰玩下...

日落好難2秒。。。magic hr應該仲好光。。。

我用漸變灰多
yick 發表於 2014-2-27 13:09

係嫁..所以好難搖....

試下先! 不過都可能去SSP求其買張漸變灰玩下...

係嫁..所以好難搖.... ...
yws 發表於 27-2-2014 16:48

漸變灰既問題...
- (圓形漸變灰) 方向有時睇唔清楚, 尤其好暗既環境...
- 便宜的漸變灰色差較大
- (圓形漸變灰) 只可中間分界
- 分界只能是直線

漸變灰既問題...
- (圓形漸變灰) 方向有時睇唔清楚, 尤其好暗既環境...
- 便直的漸變灰色差較大
- (圓形 ...
raisin 發表於 2014-2-27 17:17

諗住買牌方型漸變灰放係鏡前面...

我自己會搖黑卡, 兩秒夠時間,用曝光延遲果個 function會有幫助!
我自己唔太鐘意漸變灰個效果

影RAW, Exposure bracket +/- 3EV

漸變灰既問題...
- 便宜的漸變灰色差較大
- (圓形 ...
raisin 發表於 2014-2-27 17:17

我就係有塊超平漸變灰…d色超差