放D好嘢到平台益吓後輩
tonyau2348 發表於 2016-3-26 13:34

我已經沒咩動力放野: D野放正常價, 好多人可能未必會買. D野放得平, 好多人可能會覺得係有暗病.

我已經沒咩動力放野: D野放正常價, 好多人可能未必會買. D野放得平, 好多人可能會覺得係有暗病.  ...
calvin83 發表於 2016-3-26 14:00

以你個宝號已是值回票價,信心保證啦

回覆 57# chromechan

3,4 兩樣野唔係好貴. 唔駛擔心.

其實玩乜嘢都係要交學費

回覆 63# z888888

最起碼都應該UHS II起?

同埋防潮箱.....主要都係放lens?

回覆 65# chromechan

UHSII SONY機都唔support =.= 就算講緊sony機record 4K都只係需要USHI U3 64GB就夠.
sandisk 都係3XX...

防潮箱你鍾意擺電話都得,電子野就放得....

回覆  z888888

最起碼都應該UHS II起?

同埋防潮箱.....主要都係放lens? ...
chromechan 發表於 2016-3-26 14:18

講起防潮箱,小弟的東芝牌雙層已達三十三年寒暑,還健在

回覆 66# z888888

咁衰?不過UHSI足唔足夠呀?

同埋防潮箱係好似只係減慢發霉速度,我聽我朋友講,最好買埋UV.....殺菌

回覆  z888888

咁衰?不過UHSI足唔足夠呀?

同埋防潮箱係好似只係減慢發霉速度,我聽我朋友講,最好買埋 ...
chromechan 發表於 2016-3-26 14:34

想殺菌,另買B+W專門殺菌

回覆 68# chromechan

UHSI 夠啦,你A6000 都拍唔到4K=.=
sandisk extreme pro 95MB/s 個張夠用. 我7RII用緊 ,我推你買UHSII既lexar都無用架,部機又唔支援.

防潮箱我由canon 50D買到而家都未壞,其實非常襟用, 什麼減慢發霉速度,要睇你使用習慣,點打理
例如淋完雨水就放入箱,咁唔駛講一定係減慢發霉速度 XD........