樓主,我睇你幾個 post,估你都係對相機(非攝影)認識不多,建議你唔好諗住一步到位,由其你想用五六千。如果我係你,我會先搵啲二手平嘢黎玩下、認識吓先,例如去搵啲 Olympus EP 咁,又平又多二手,玩得一排,認識多咗先睇吓點樣出擊。如果唔係,你用手上只得五六千,冇可能滿足你今日嘅要求,更唔好講日後你唔會覺得唔足夠,而又要諗黎諗去。根本五六千,點諗點㨂都好,都只能買倒普通嘢。

回覆 31# TimCook

雖然我對攝影唔係好熟悉,不過我希望嘅係,買咗返去唔會後悔,目前嚟講,我玩過D90,600D一段時間,我只係希望買部新機返去,會見到比D90同埋600D有進步

買啦,買啦。我好鐘意睇人買野。

回覆 31# TimCook

其實a6000 已夠做 ..亦唔算貴 .佢曾收左我部600d .
a6000 撇開鏡頭黎講。一定好過600d.
因我之前都係600d 升上去a6000.
頭幾支鏡,我係曾有迷思過。但用落就知道了。
輕便亦係提高影相興趣一樣野黎。
如買套平野 .一陣又覺得r唔夠玩。即重晒錢,
好似我買i 風咁。一定買128g, 64g 我諗到唔會諗。
我養魚器材都係。點都會買中價器材。絕唔會買低價野。
當然 ..要睇能力範圍之內。

回覆 34# wingkps2

做咩撇開鏡頭講?

回覆  TimCook

其實a6000 已夠做 ..亦唔算貴 .佢曾收左我部600d .
a6000 撇開鏡頭黎講。一定好過600 ...
wingkps2 發表於 2016-3-26 11:40

唔係淨得我,佢都有立...

仲有沒野立?

回覆  tonyau2348
一手 $4900.
carltsang125 發表於 2016-3-26 09:01

師兄,可是ㄧ步到位,小弟為咗追濶,入咗幾支MF定焦廣角,但還未罷休,而FF同APS-鏡已攪掂收工

A6300
EA3+16-50/2.8 DT

A6300
EA3+16-50/2.8
NPNT 發表於 2016-3-26 12:14

死馬MC-11 加 18-35/1.8