有冇人用皮帶上嘅快速相機夾嚟裝卸 SLR? 1.2kg 嘅組合穩唔穩陣?

行路時會唔會下墜得好緊要?

訂咗個 PD capture

via HKEPC Reader for Android

回覆 2# sweaty

PD Capture 只要安裝上背帶夾好,最重我承大約2kg 都可以。
問題只係如果係zoom lens 又冇lock 就會好易自動伸長。另外係行路時會有少許"拋機"

回覆  sweaty

PD Capture 只要安裝上背帶夾好,最重我承大約2kg 都可以。
問題只係如果係zoom lens 又冇l ...
hkce 發表於 2018-1-29 08:41

如果用喺皮帶上嘅效果係點?

回覆 4# sweaty

個人習慣 : 唔喜歡掛皮帶橫推。仲有就係配支標準24-70 都已經會頂住,唔方便下蹲

用左幾次已經擺埋一邊...

用左幾次已經擺埋一邊...
NPNT 發表於 2018-1-29 14:22

為何?可唔可以講多啲,因為仲趕得切取消

為何?可唔可以講多啲,因為仲趕得切取消

sweaty 發表於 2018-1-29 14:33

我買果個係 Peak Design Capture PRO
上背囊帶會拋機,行快d都唔得,掛腰會磨大脾,扣入同解鎖都唔係太方便,
部機當然放唔平,介紹話轉塊鐵片話可以當 Manfrotto 200PL 快拆板,
裝左就得返單向可以插落鎖度,偏偏我個原廠雲台用唔到,email 問佢話關人蛋治.

用相機帶好過

回覆 8# NPNT

我用OK啵.我裝係背狼帶度.咩住一部.扣住一部.一用咩個部,就即刻扣住第2部. 其實行個時唔太舒服.
但轉機用時就方便.重有我落左兩塊鐵.
係用到個你隻牌子腳架度喎.

回覆  NPNT

我用OK啵.我裝係背狼帶度.咩住一部.扣住一部.一用咩個部,就即刻扣住第2部. 其實行個時唔 ...
wingkps2 發表於 2018-1-29 15:16

個個人感受唔同
我呢個用唔到 .... 扣唔死
https://www.manfrotto.hk/xpro-ge ... an-tilt-tripod-head