有無邊隻 view finder 嘅 放大 eyepiece 係好用架?

淘寶來講

回覆 27# s20012797

只會在膊頭mount/上腳時影video比較有用
影相會將大部份LCD側的控制按鈕遮/頂住。你想開menu 、轉raw、HDR、flash curtain都好麻煩

大家又點睇E類Lcd viewfinders呢?
s20012797 發表於 2018-1-31 00:02

拍片run-and-gun用,用眼+eyecup頂住部相機,可以比handheld steady少少,拍片ok但影相用唔實際

https://kamerar.com/collections/lcd-viewfinders
大家又點睇E類Lcd viewfinders呢?

似乎你力了解我點解話唔upgrade相機  

via HKEPC Reader for Android
sweaty 發表於 2018-1-30 22:57

總之就留返d錢啦,大把好野你買

N年前買韓國仔出品既都唔得,我諗而家買淘仔野應該都唔會好得去邊
而家d中階機以上已經清一式100% 視野p ...
ahshing 發表於 2018-1-30 22:49

似乎你力了解我點解話唔upgrade相機

其實我淘寶相機孭帶睇下睇下睇到呢樣野先上黎問

sweaty 發表於 2018-1-30 22:28

N年前買韓國仔出品既都唔得,我諗而家買淘仔野應該都唔會好得去邊
而家d中階機以上已經清一式100% 視野pentaprism,基本上都係夠清去睇,如果係EVF就更加唔洗擔心唔夠大唔夠光既問題。如果你只係用pentamirror既入門單反,就真係唔好再哂錢晌呢d無謂野上面,留返黎upgrade部機好過

自從有左liveview,我仲以為呢樣野唔會再有人買添
ahshing 發表於 2018-1-30 19:11

其實我淘寶相機孭帶睇下睇下睇到呢樣野先上黎問

自從有左liveview,我仲以為呢樣野唔會再有人買添

我唔知
jeremymak 發表於 2018-1-30 16:27

知你就唔會問