[測試] [實機測試] 米家運動相機 4K vs GoPro Hero 6

上次我去完澳洲浮潛後, 部 GoPro Hero 5 入咗水, 打咗柴, 好在有旅保, 可以CLAIM

我上網睇下有咩新 action camera 啦, 見到 GoPro Hero 6 減咗價就二話不說買咗部
但同事話 小米 有部 4K/30P 相機 好平 $799 , 結果我兩部都有齊
所以就做咗 開箱 加 AB TEST, 試晒兩部機

先講 GoPro Hero 6
設計同 Hero 5一樣, 售價 $3,300 , 電池同 5代共用, 值得一讚
今代除咗有4K/60P外, 佢既手持防震做得十分好, 絕對夠用
反應就快咗小小, 其他野就冇咩大分別啦

小米 米家運動相機 4K
$799 機價, 當然期望唔好太高, 最高錄到 4K/30P and 1080/120P 算係咁.
佢既防震係十分弱, 感覺同手持冇咩分別. 值得一讚係機底可直接上腳架, 唔係得mount.
收音叫正常, 係有小小水底感覺.
畫質係Auto Setting時, 顏色比 GoPro Contract高, 畫面鮮色, 特別係夜晚, 不過就唔夠Sharp
最大問題係唔防水, 落雨落雪就唔啱用

我拍咗條開箱 同埋 AB TEST既測試片, 大家可以睇睇 平價 小米 VS GoPro
https://youtu.be/I9SmWxzp6iU   

結論係, 如果你只係用嚟快拍/行山/單車, 小米係OK既... 不過, 極限運動既, 都係GoPro好D

回覆 2# nelsonlee130

Sony呢部都有諗過, 但覺得好大部, GoPro四四方方, 易D放上頭....

回覆 3# hkstanley

其實段片回緊防震
~8:50開始睇起 GP6電子防震夜間表現...
日間都可能同Sony不相伯仲 極限運動肯定係光學防震好
至於mount 我又唔見得sony頭帶掛耳邊有幾難
起碼機底1/4“唔駛GP加adapter/殼

睇左小小。流唱度 sony 好d

回覆  hkstanley

其實段片回緊防震
~8:50開始睇起 GP6電子防震夜間表現...
日間都可能同Sony不相伯仲 極 ...
nelsonlee130 發表於 2018-2-14 12:10

咁方唔方便, 就見人見智啦...
    我去滑雪咁樣mount上頭, 好似冇SONY咁外眼
    如果SONY肯出靚少少, 有埋4K, 我會買架
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一個光學防震一個電子防震 邊有得講
不過比我會夜晚熄左gopro個防震佢 返去PR再落防震

加上action cam最緊要就係個slow motion
hero6有齊4K60p FHD240p夠哂用

回覆 6# hkstanley

“外唔外眼”都係見人見智, GP出得早先入為主者

Sony x3000都有4k30 xavc
GP贏4k60 h265

師兄去邊滑雪
我黎緊都會飛轉charmonix

回覆  hkstanley

“外唔外眼”都係見人見智, GP出得早先入為主者

Sony x3000都有4k30 xavc
GP贏4k60 h2 ...
nelsonlee130 發表於 2018-2-14 16:46

啱啱去完北海道星野... 好大雪, D雪好粉, 好正~

回覆 7# ten123456789

PR落防震效果得唔得? 我自己就FCP果邊, 落防震後D片好怪.... 好唔自然

Btw, 想問一下, 240P slow motion時, 點可以整到漸變式 由快變慢... 要用aftereffect做?