相機旅遊保

大家會揀對相機 鏡頭 保障高d既 plan
定係其求買 (上限得 2,3k)
定係唔買?

有邊d plan對相機 鏡頭 保障高d?

同相機有關 應該冇錯板?

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - Android

比個tips你, kit set一般係當一件計.

calvin83 發表於 2018-2-19 00:15

但係一機多鏡又點計?
例如爛左機+1支鏡
將正常個支鏡+機claim一次
另一支爛左既鏡又可以claim一次
定一機多鏡為1set

但係一機多鏡又點計?
例如爛左機+1支鏡
將正常個支鏡+機claim一次
另一支爛左既鏡又可以claim一次
定一機 ...
bhkk00 發表於 2018-2-19 00:36

E個你要問保險sales.

calvin83 發表於 2018-2-19 00:15

真係要睇做CLAIM 嗰條友點搞,  同埋邊間公司
如果係KIT SET通常當 "一件"
如果你分開買,有唔同單的話都可以試下當唔同件數咁去CLAIM
當然你要睇每"件"的賠償上限啦~

諗住跌爛邊部機?保險唔賠得幾多,自己小心d好過

買份盜難賠得足嘅係咪仲實際?

買份盜難賠得足嘅係咪仲實際?
nelsonlee130 發表於 2018-2-19 08:52

要去到果個國家既警署報案,時間都蝕埋
仲要對方俾你既報案紙唔一定夠料可以claim到保險

之前買過一d包年既保險,又試過就咁晌提款機買最簡單既保險,暫時claim得最多都係晌恆生ATM買果份(上限$6000),中銀果份同三井住友買包年果份都claim得少d同過程麻煩d。恆生果次跌爛左支E1650 kit lens,但因為支kit lens跟kit set買,所以就claim左上限最多既$6000。不過你預claim保險呢d一來一回起碼都四個月至半年先收得返d錢,同埋一定要自己俾錢整左機先至有得claim,而俾左錢整又要睇幫你整果邊俾你既料係咪真係講得服保險果邊俾你claim。所以就算買左保險,都唔好奉旨整爛或者唔見部機諗住有得賠啦,自己既財物都係小心d好。

要去到果個國家既警署報案,時間都蝕埋
仲要對方俾你既報案紙唔一定夠料可以claim到保險 ...
ahshing 發表於 2018-2-19 09:15 AM

睇下咩國家啦英國日本還好, 其他就...
同埋claim損壞都不見得有幾方便
保險公司應該會叫返廠“整”一次先?
整到就賠維修費, 整唔到就賠本體折舊
香港上維修部咪仲襟玩