[測試] 買咗個二手 智雲 三軸穩定器 (Gimbal) Crane M 駁 Sony RX100 V

想買個gimbal 手機又用得,rx100又用得
本來睇中Feiyu Tech 飛宇 G6+
不過gimbal 要用藍牙連接手機,手機再用wi-fi連接相機
諗都諗到好煩

見到dpreview 有人話Crane M + sony RX100係絶配
https://www.dpreview.com/forums/post/61239160
因為gimbal 有線直接駁 RX100,唔洗經手機

官網 https://zhiyun-tech.com/craneM
豐澤網有得賣HK$2,080,其他店$1600~$1800
上淘寶zhiyun旗舰店揾crane M,竟然冇得賣
問客户服務,原來crane M已經停產

揾揾下肥花有個二手 傾到靚價
平平地買嚟玩下
效果都幾好
自己買埋細三腳架 同埋條cable駁RX100

今日得閒出街玩下,真係幾得
整咗條demo片

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Crane M好用
我都有隻比a6500 / x3000

我兩星期前都係瘋宅買咗Crane-M,係最後一部,而家裝A7R3黎拍片。

via HKEPC Reader for Android

我兩星期前都係瘋宅買咗Crane-M,係最後一部,而家裝A7R3黎拍片。

via HKEPC Reader for Android ...
swagman 發表於 2018-10-7 02:20

M唔係只頂到六百幾g?

M唔係只頂到六百幾g?

mail4kawai 發表於 2018-10-7 07:52

A7R3 + FE35/2.8 約700g,超少少冇問題既

A7R3 + FE35/2.8 約700g,超少少冇問題既
aichun 發表於 2018-10-7 09:13

657 + 120, 都近800g
應該有啲動作會頂唔住

回復 4 #mail4kawai

我係用Samyang 24mm/F2.8鏡頭,雖然話係超少少,但使用上冇問題,關鍵係調好平衡。

yes, setup 時做好balancing 就大大減少摩打負擔
可以慳返唔少電

crane m 800g (a72+28/2)都ok,台灣有人話1kg內都冇問題
https://youtu.be/SC4um2dyPG8

但我最終揀左g6plus,貪佢細支,又有wheel玩(暫時只support a6500),最重要係有快拆板同雲台係斜斜地唔會擋到lcd,係wifi藍芽煩d,試過最盡頂到900g (a72 + 28-70 kit lens)

crane m 800g (a72+28/2)都ok,台灣有人話1kg內都冇問題

但我最終揀左g6plus,貪佢細支,又有wheel玩(暫 ...
hayatok 發表於 2018-10-8 11:54

Ching 你好,小弟都想入手G6 plus,用落部Sony RX-10(第一代).

請問可否用USB線接駁,然後操控相機呢?

另請問ching 起邊度買,幾錢入手呢?

Thanks!