crane m 800g (a72+28/2)都ok,台灣有人話1kg內都冇問題
https://youtu.be/SC4um2dyPG8

但我最終揀左g6plus,貪佢細支,又有wheel玩(暫時只support a6500),最重要係有快拆板同雲台係斜斜地唔會擋到lcd,係wifi藍芽煩d,試過最盡頂到900g (a72 + 28-70 kit lens)

回覆 10# mr_juicy

RX10就應該唔得,可睇佢spec
http://www.feiyu-tech.com/g6-plus/specs.html

佢雖然有usb port,但應該係for update同充電用,佢都係要用wifi/bt連接
我係淘記!$xx入手

回覆 13# mr_juicy

我都有問過官方店,佢都有同我講a7高出70mm上限,意思即係唔可以向上tilt到90度,我自己就好少tilt到咁盡,所以唔介意。

https://youtu.be/lgo6Mt0uRz0?t=421 可睇呢條片,機身高過70mm只可tilt到50-60度,而A7+24-70 f4差不多1kg都頂到。但佢有少少硬黎未balance好就開機,我個人用a7+kit lens < 900g 係balance到。

我用佢個app揀A6500照駁到,可以襟制錄影同digital zoom,不過因為太扯電我之後都冇再用wifi/bt駁

Ching, 很感激你即席測試!

我啱啱上網check crane M嘅spec,佢嘅承達1200g,我部RX-10 大約850g, 如果b ...
mr_juicy 發表於 2018-10-10 01:20

crane M spec係650g,借朋友支黎試,用A7+28mm 800g,慢行上落樓梯有少少chok,但我冇用app微調,同始終over左佢個spec,所以只作參考

我鍾意crane m balance個d制,好好擰好快就balance好,品質造功唔錯。g6plus balance就擰到手痛,同埋品質比教差。

如果想穩陣既可以收支crane V2.0,都係千令蚊貨仔

Ching你好, 小弟啱啱睇左網上介紹,覺得G6 plus 真係唔錯

小弟貪佢一支能support 手機/相機/gopro,而 ...
mr_juicy 發表於 2018-10-15 12:01

feiyu app有兩隻,feiyu on同vicool

feiyu on就主要係遙控gimbal既郁動,同較參數例如tilt快慢敏感度之類,我新手用default就好少用app再調較

vicool就係俾電話用,我試過mount電話上去,唔用vicool用iphone default cam,支gimbal就會係咁震,但用vicool就一切正常,應該係vicool接駁時會自動調參數。用iphone preview zoom個陣都順既,但我就唔記得真正拍片個陣zoom會唔會窒,timelapse,tracking個d就冇試過。同埋佢重未support iphone x既m字額

希望幫到你

回覆  harada6693

Looks good.
G6 plus可以控制RX100 邊D function?
alexyiu 發表於 2018-10-16 17:21

#13有師兄貼左,rx100可以zoom,但不能調焦

回覆 25# mr_juicy

我上星期係星際O_G問過$1700港行,feiyu d品質一般,香港鋪買可以check真d好d