用像素代替MM, 咁樣諗得唔得?

我最初計劃係買A7S2, 機身無乜問題, 最大問題係揀鏡
拎出去旅行, 唔會想帶兩支, 所以都只係諗住買一支鏡, 最正路當然係24-105, 因為依個焦距真係最方便
但問題係我又想要GM, 又想要大光圈, 所以一直諗唔通要24-70定24-105

最近突然有個想法, 不如試下由機身入手
A7R3 vs A7S2
4240/1220 = 3.4
既然像素多左3.4倍, 咁我不如買A7R3+24-70, 然後當自己用緊支70 X 3.4 = 238MM

唔知咁既諗法有無咩大問題呢?

絕對冇問題

Crop factor係計diagonal,
就算以你個"像素代替MM"方法計
A7R3 Maximum resolution 7952 x 5304=diagonal 9558.6
A7S2 Maximum resolution 4240 x 2832=diagonal 5098.8
=6576.5/5098.8=Crop factor 1.9x
所以
=A7S2 24-105 >> A7R3 45.6-199.5
=A7S2 24-70 >> A7R3 45.6-133
=A7R3 24-105 >> A7S2 12.6-55
=A7R3 24-70 >>  A7S2 12.6-37

感謝下方各高人指正

絕對冇問題
必思 發表於 2019-1-11 08:11

啱,歡喜就好

回覆 3# s20012797
A7R3 唔係 7952x5304 ?

Crop factor係計diagonal,
就算以你個"像素代替MM"方法計
A7R3 Maximum resolution 5472 x 3648=diagonal 6 ...
s20012797 發表於 2019-1-11 08:25

a7r3 應該係 7952 x 5304?

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

4220/1220 = 3.475
但係如果想計翻crop出黎係乜crop factor的話, 係開方3.475, 即係只得1.864x
70 x 1.864 = 130.5mm

試諗下一張42MP 7952x5304既相, crop 2x
即係寬同高度都各cut左一半, 變3976 x 2652
計翻已經只得10.5MP

回覆  s20012797
A7R3 唔係 7952x5304 ?
NPNT 發表於 2019-1-11 09:14

貪方便只睇某肥花 出事LO
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

A7S2 強項唔係夜間拍片/影相咩?
如果有哩方面需要,真係替代唔到

回復 8 #s20012797

好是旦咁C&P。

via HKEPC Reader for Android