值得維修嗎 (Sony RX-10 第一代)?

大家好, 小弟早兩年入手左部二手Sony RX-10 第一代, 主要用黎影小朋友, 拍下片咁。

但最近奇奇怪怪, 當影完一張相後(小弟用P mode) , 個對焦系統要隔10 秒左右後先至重新對焦和測暴光。

小弟以為張SD card太多相, 於是save晒啲相落電腦後起相機format張卡, 點知又係咁。

攪到無晒mood影相

請問仲值唔值得拎去sony整呢?

如果換的話, 請問RX-10 第四代好用嗎?

另我有幾支Nikon鏡, 請問Sony A7III可以用轉環用NIKON鏡嗎 (有auto focus)?

麻煩晒大家

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# mr_juicy

第四代超好用,追焦快數碼變焦2400mm竟打到飛緊既雀(7,8 成) ,眼部追焦拍細路亦方便,用過連M43 1848都賣埋,不過夜間畫質不及大機,老野唔想托或懶人去旅行粗用拍片影相一部殺晒

https://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=7080023

如果有補就唔駛諗

回覆  mr_juicy

第四代超好用,追焦快數碼變焦2400mm竟打到飛緊既雀(7,8 成) ,眼部追焦拍細路亦方便,用 ...
mokngaihong 發表於 2019-1-31 21:01

Thanks, Ching.
小弟鍾意用RX10, 就係因為佢可以提供到唔錯嘅質素之餘,一機就可以走天涯,十分方便。

估唔到第四代可以去到2400mm,但若果能整得返嘅話(五舊水內),小弟仍是希望繼續用第一代的。

Thanks!

回覆 3# mr_juicy

600mm 光學,2400 係數碼變焦4倍啫

第4代有相位對焦,影好動小朋友真係一流
不過機身確實重,同埋都算貴
如果唔係要長焦,可諗諗A6500 / A7III
當然可換鏡頭的機都係一闊三大
Rx10 一二代都係24-200mm
其實RX100 VI 都係24-200mm,  不過光圈細d, 但機身細得多,放褲袋去到邊影到邊。
答返你個問題,RX100 IV比第一代機能真係強好多

回覆 5# 1.618

Rx100 vi 勝在方便,但支鏡太細入光唔夠,日光下影好用,但低光室內下下自動推至2000iso 以上,嚴重影響質素

所以冇相機係完美
啱唔啱自己用真係因人而異
要自己試過體驗過先知
呢個過程就係玩相機(唔係玩攝影) 樂趣之處

回覆  mr_juicy

600mm 光學,2400 係數碼變焦4倍啫
mokngaihong 發表於 2019-2-1 15:55

光學有600mm都好勁,咁600mm時最大光圈係F4嗎?

2400mm......真係可以影到月球表面啊

Thanks!

回覆 8# mr_juicy

600MM 是F4, 打月好多機都得,不過2400MM 連拍飛緊既雀仲有7成中焦就唔知仲有無其它機做到, 啱我哩的無技術亂來既新手...

Thanks, Ching.
小弟鍾意用RX10, 就係因為佢可以提供到唔錯嘅質素之餘,一機就可以走天涯,十分方便。

...
mr_juicy 發表於 2019-2-1 01:26 AM

我玩過 RX10 一代. 以今日水準 out 晒, 對焦好慢, 其次覺得日光機, 始終第一代 1 吋 sensor.