[開箱] Moza Air 2 單反穏定器, 性價比高過 DJI Ronin-S

唔知大家有冇用開單反嘅穩定器?
之前問人借過DJI Ronin-S拍片
雖然好正,但價錢同重量,都令我止步。

新年過後,行行下旺角,就睇中咗Moza Air 2

有驚喜,性價比高,又易setting同控制
最鐘意佢個LCD display,唔駛下下駁手機set

好多時,開機之前,都要用一段時間去calibrate相機既擺位, 調較穏定器既平衡
Moza Air 2 就有一個好好既幫手, 佢會Auto Check Balance, 話你知邊個Axis要再較一較

此外, 佢又輕過DJI,負重又大過DJI
最重要佢用18650叉電,成本又平D

當然都可以連接手機APP做SETTING, 同埋可以remote control支棍既拍攝角度

最後, 我做一個簡單既comparison table, 對比下 DJI 同 Moza :-

DJI Ronin-S   vs   Moza Air 2
價錢:  $5,499 vs $4,680  // Moza 平D
重量: 1.85 kg vs 1.6 kg   // Moza 輕D
最高負重: 3.6 kg vs 4.2 kg  // Moza 負重高D

拍咗條開箱評測片,內有試片,如果大家有興趣,可以睇睇下:
https://youtu.be/2DnCo05asBI

謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

真係已經cal好左? Roll axis好浮

DJI Ronin-S   vs   Moza Air 2
價錢:  $5,499 vs $4,680  // Moza 平D
重量: 1.85 kg vs 1.6 kg   // Moza 輕D
最高負重: 3.6 kg vs 4.2 kg  // Moza 負重高D

揀gimbal睇movement,千祈唔好信數字

真係已經cal好左? Roll axis好浮

揀gimbal睇movement,千祈唔好信數字
ahshing 發表於 2019-2-15 12:50

好坦白講... 同之前支DJI, 差唔多... 都係上膞頭果D gimbal好D...

好坦白講... 同之前支DJI, 差唔多... 都係上膞頭果D gimbal好D...
hkstanley 發表於 2019-2-15 15:23

Pan movement都唔係果回事啦,一轉向感覺就係生硬
我希望你只係smoothness未調得好
另外Roll axis動力好似係有d問題,Moza Air一代我都有用過,感覺都冇浮得咁嚴重
下面條片我用既係Pilotfly Adventurer,雖然佢個摩打同Ronin-S一樣大但佢都係標3kg payload,自重900g,at least,就算唔用Z axis你都唔會覺得佢有好大既步覆震動,又或者係roll震動先
https://drive.google.com/open?id ... 2ftyN_pHHr5DnROHu2F

Moza Air 2個roll震動問題,唔止你呢條片見到,連Moza本身Ambassador Tom Antos拍既review,我都有呢個感覺
https://youtu.be/YEeN3N081Ao?t=454

Pan movement都唔係果回事啦,一轉向感覺就係生硬
我希望你只係smoothness未調得好
另外Roll axis動力好 ...
ahshing 發表於 2019-2-15 15:39

睇嚟似係個product有問題wor...

其實Ronin-S個負重寫少左
不過佢預你係震得好勁既位用到

有人試過C200, RED GEMINI都上到
不過個跟焦輪真係呢
得P記用到 又唔係物理跟焦 轉接完又會delay

睇嚟似係個product有問題wor...
hkstanley 發表於 2019-2-15 16:15

moza air 2既review片睇過只有brandon li拍既感覺好一點,其他既都係睇得出有類似既震

Is moza a Chinese company?

Is moza a Chinese company?
pomkon 發表於 2019-2-26 03:09

Yes.
    Moza, DJI, Zhiyun, Freyu, all are Chinese company.

Yes.
    Moza, DJI, Zhiyun, Freyu, all are Chinese company.
hkstanley 發表於 2019-2-26 09:35

真的是中國的天下
我有Fieyu a2000, dji osmo mobile, feiyug6 plus
無人機也是dji
insta360 x 又係大陸
moza air 這個品牌設計我還以為是外國的