[想買新機] 每次去旅行都會買一部新,因為我唔常用,所以.....

嚟緊4月會去長線旅遊,每次去長線都會買一部新相機,因為日常我都唔需要用,所以每次長線遊後都會立即放走佢,為免佢變成垃圾。
上次果部機仔係 Sony RX100V,用完10日旅程後走賣走咗。

請問2019年,有咩機仔推介,我本人就唔係影開相,基本每次旅遊都係Auto Mode就攪掂。
現時手上一部相機都無,只有以下配備:-
Sony X3000
DJI OsmoPK

預算係一萬內
請大家推介一部給永遠都係攝影初哥的旅遊人用。
感謝!

Leica D-Lux 7 $10400
Leica V-LUX [Typ114] $9880
Fujifilm X100F  HK$7,350-7,960
Sony RX100 VI HK$7,850.00 至 HK$9,250.00

嚟緊4月會去長線旅遊,每次去長線都會買一部新相機,因為日常我都唔需要用,所以每次長線遊後都會立即放走 ...
風十三 發表於 2019-2-24 00:37

高階手機

嚟緊4月會去長線旅遊,每次去長線都會買一部新相機,因為日常我都唔需要用,所以每次長線遊後都會立即放走 ...
風十三 發表於 2019-2-24 00:37

其實可以考慮二手入 三手放,當比租  

運氣好甚至可以平手走

PS. Sony RX 100 V 其實好夠

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

其實可以考慮二手入 三手放,當比租   
hihihi123hk 發表於 2019-2-24 12:32 PM

二手機,怕唔怕有不明暗病?
始終人在外地叫天不應
MISS左靚景冇回頭

回覆 5# TH30

咁我又覺得仲有保養嘅機

多數都冇暗病

買二手野始終有少少風險,不過出發前一早入手定,大把時間試

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

二手機,怕唔怕有不明暗病?
始終人在外地叫天不應
MISS左靚景冇回頭
TH30 發表於 2019-2-24 12:38

一手機都會有暗病....

Panasonic LX100 II

RX100 V / Va / VI
Panasonic LX10 / LX100

一手機都會有暗病....
tompkyou 發表於 2019-2-24 01:14 PM

機會比較少