求SONY機用三軸GIMBAL推介

希望係用線連接相機
因為主要係A7III同RX100M6
都係無APP既機身

用緊時唔需要幫相機充電也可
最重應該係A7III配55ZA

G6PLUS同crane m2仲有crane m2
有無其他選擇?

剩係用手機拍片用過飛宇SPG-C
覺得個APP唔係好掂下

Pilotfly Traveler,上官網買
http://pilotfly.com.tw/home/73-p ... campact-camera.html

a7III上55ZA一定夠,但唔好再加L架之類令到機身會升高既野
RX100M6就更加冇問題

佢個線控好過智雲好多,因為係行Multi同埋唔會令相機冇左防震
Pilotfly有自家app,但支野基本上操作係完全唔洗用app

寄香港可以叫佢用順豐,運費會比Fedex平,出貨之後佢會退返差價俾你

Pilotfly Traveler,上官網買

a7III上55ZA一定夠,但唔好再加L架之類令到機身會升高既野
RX100M6就更加冇 ...
ahshing 發表於 2019-9-23 15:55

師兄係咪用緊?
我都係睇中呢隻
除左價錢外完全符合我既要求

回覆 3# sony_vaio

永遠都係個價錢唔太符合個要求架喇.

師兄係咪用緊?
我都係睇中呢隻
除左價錢外完全符合我既要求
sony_vaio 發表於 2019-9-23 16:01

我用緊佢高一個grade既adventurer,用左over一年,無對手
traveler我借朋友既玩過,佢上rx100m5,好ok
其實個價都平左100美金,講真你要用大陸既比,佢地個價係做得好低,但d野就係爭d爭d咁
crane m2如果你有玩過都知佢個手柄有幾膠,另外如果你對運鏡有d要求,智雲個演算無論最平去到最貴果支,轉彎果陣都係chok下chok下,一直都冇改善

回覆  sony_vaio

永遠都係個價錢唔太符合個要求架喇.
wingkps2 發表於 2019-9-23 16:07

個價都平左唔少lu
大陸野真係唔好做準
好多時個spec話做到既野,一半都唔知達唔達到
另外佢地好鍾意宣傳"支支gimbal既性能都係一樣咁穩定,買就買佢有乜花巧功能"
其實而家好似ronin-sc或者weebill之類既gimbal,穩定性都仲係不如人地幾年前賣緊果d
好多好似active track3.0或者face tracking既功能,都係人地幾年前有既野,然後佢重新包裝就當新野賣

我用緊佢高一個grade既adventurer,用左over一年,無對手
traveler我借朋友既玩過,佢上rx100m5,好ok
其 ...
ahshing 發表於 2019-9-23 16:13

我支飛宇都係有呢個爭D爭D既感覺
但又唔似個摩打唔夠力

我都睇過探險者
我主要都係旅行用
所以未使上到探險者住
打算買支旅行者先

我見探險者有支HANDLE
寫係探險者專用
但好似旅行者用都得咁
諗緊一唔一次過訂埋

個價都平左唔少lu
大陸野真係唔好做準
好多時個spec話做到既野,一半都唔知達唔達到
另外佢地好鍾意宣傳" ...
ahshing 發表於 2019-9-23 16:17

我有朋友有支舊野用左一段時間
勁殘
都好過另一個FD新買既G6PLUS
岩岩問左
原來係旅行者上一代C45來

我支飛宇都係有呢個爭D爭D既感覺
但又唔似個摩打唔夠力

我都睇過探險者
我主要都係旅行用
所以未使上 ...
sony_vaio 發表於 2019-9-23 16:17

你意思係提1HT把手?
http://www.triple-an.com/product ... E%E6%8A%8A%E6%89%8B
以我所知就唔得既,因為traveler同adventurer個摩打直徑唔一樣
不過我覺得唔係太有用,尤其如果你想要輕便既話
呢個我有多,之前搞團購spare多左一個全新既晌度,有需要可以pm我

我有朋友有支舊野用左一段時間
勁殘
都好過另一個FD新買既G6PLUS
岩岩問左
原來係旅行者上一代C45來 ...
sony_vaio 發表於 2019-9-23 16:20

traveler其實就係c45二代
不過pilotfly個改名方式轉左
adventurer係H1既二代
但係H2既後繼就叫返做H3