[開箱] Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD ( A071)

本人從未試過會為一支高倍變焦既天涯鏡而心動過  .....直至騰龍呢支鏡既出現...我真的動心了

轉會索尼踏入第3個月第十二支fe鏡入手
Tamron 28-200mm f/2.8-5.6 Di III RXD

趁屋企無人, 列個陣 軍演一下先
有D似 航母戰鬥群
內有 canon鏡亂入

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# wink7403

I want to swap my A036 to this lens.

好有戰鬥力

17-28+ 28-200真係好combo
28-200呢支好到打到自己兩支2.8鏡

summytsoi 發表於 2020-8-31 11:09

用法有d唔同啦
不過係方便既

用僅A036都考慮過換呢枝, 不過再三考慮其實發覺影tele唔多, 之前要影tele的話直接crop就得, A7R3都機好crop下, 而且恆定2.8同IQ好D, 最後都係無換到

用僅A036都考慮過換呢枝, 不過再三考慮其實發覺影tele唔多, 之前要影tele的話直接crop就得, A7R3都機好crop ...
AltezzaXP 發表於 2020-9-1 19:12

APSC mode + 數碼變焦 = 3X

實戰我會用 55z 來影 165 , 但 2.5MP 有效象素有點少
R 機象素較多問題應該不大

APSC mode + 數碼變焦 = 3X

實戰我會用 55z 來影 165 , 但 2.5MP 有效象素有點少  
R 機象素較多 ...
usei 發表於 2020-9-2 11:56

R3 + 55.8
55.8非常sharp, corp到2-3MP放IG無問題
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

summytsoi 發表於 2020-8-31 11:09

70-180輸比呢枝?
利申有17-28+28-75

亂入