EF-RF control ring adaptor 問題

請問有冇師兄用 EF-RF control ring adaptor set ISO 時, 有時可扭到去 Auto Iso 而有時又不能?
(有時扭到 ISO 100後便不能再去到 Auto ISO)

via HKEPC Reader for Android

請問有冇師兄用 EF-RF control ring adaptor set ISO 時, 有時可扭到去 Auto Iso 而有時又不能?
(有時扭到  ...
JLO 發表於 2020-9-13 17:47

你機身Auto ISO有冇ON?

回復 2 #mail4kawai

機身 Auto ISO 即係?
不過佢係有時得有時唔得

你機身Auto ISO有冇ON?
mail4kawai 發表於 2020-9-13 18:25

Canon冇D咁既野, 最低ISO再落一格就係Auto
Nikon先有Auto ISO On/Off呢樣野

個 轉接環 control ring 扭到 ISO 100後扭再扭都係 100, 但有時又可扭到 Auto ISO

Canon冇D咁既野, 最低ISO再落一格就係Auto
Nikon先有Auto ISO On/Off呢樣野
KinChungE 發表於 2020-9-13 21:19

我只知我部R5一定要入Menu 'ISO感光度設定"入面著左Auto先會係Auto ISO, 而且唔可以經轉盤轉去Auto,  當你響Auto ISO嘅設定之下,你一郁個轉盤去指定ISO值,就會override左Auto, 要再入一次Menu/Q Menu先會變返Auto.

回復 6 #mail4kawai

就係咁
即係轉盤係唔可以set 去 Auto ISO?

回復 mail4kawai

就係咁
即係轉盤係唔可以set 去 Auto ISO?

JLO 發表於 2020-9-13 21:55

你著左Auto ISO咪當佢set到囉, 改動完撳兩下Q制變返Auto

可能有辦法set但我唔識