當Nikon 唔再 MIJ

https://www.dcfever.com/news/rea ... Uth8cNqbiQ74i1o_wSU

大家點睇,其實Made in Japan 對你嚟講係咪真係咁緊要?疫情關係,生意難做就緊㗎啦,要慳皮唔再日本製都無可厚非,keep到產品quality我覺得就ok.

綜觀C記S記都有好多唔係MIJ,但佢地既回響就無咁大。

個人認為始終有d人對Nikon x MIJ係有特別情意結,開post黎吹下水~

利申:自己手上個部都唔係MIJ

話晒一代日本相機品牌,粉絲唔多唔少都有d虛榮心嘅

MIJ。。。。。。a must。。。。

其實近依幾年本身好多Nikon機鏡都已經係泰國製造 (包括Z系列),可能真係絕少數貴價鏡先係MIJ。
你問我日本製同泰國製嘅分別又唔係話真係差好遠,電子野都係講手神,中就頭一個用已經壞,唔洗等。
只係香港人對日本製始終都係有心理影響,加上Nikon又主打光學質素先咁大反應。講到底,我寧願佢平d,都唔洗佢MIJ

其實近依幾年本身好多Nikon機鏡都已經係泰國製造 (包括Z系列),可能真係絕少數貴價鏡先係MIJ。
你問我日本 ...
pdman 發表於 2021-2-11 16:50

香港人對日本人柯屎都話香,呢重性意結你唔會明

via HKEPC Reader for Android

話晒一代日本相機品牌,粉絲唔多唔少都有d虛榮心嘅
TomLiLi 發表於 2021-2-11 16:12

其實重點係工人個工作心態

大陸d 外鄕工人有一個缺點就係開口埋口果句 "差不多啦"..................

而依一句 "差不多啦", 就係做成生産品質管理好難提高的主因

而且Nikon 泰國廠鏡頭之前好似出過好多問題, 希望品質管理可以做好d 啦

你問我日本 ...
pdman 發表於 2021-2-11 16:50

唔係日本製就代表會平d?我唸未必 ……

正如Z系列都標榜高質素係因為個獨家嘅大mount (R&D嘅功勞),但唔會一話轉廠就落價呀

香港人對日本人柯屎都話香,呢重性意結你唔會明  

via HKEPC Reader for Android ...
TEKKHG 發表於 2021-2-11 16:55

呢個我明

大陸d 外鄕工人有一個缺點就係開口埋口果句 "差不多啦"..................

...
HAKAIDER 發表於 2021-2-11 17:09

我估要大多數人揀,情願揀泰國 , 都唔揀……

...
HAKAIDER 發表於 2021-2-11 17:09

日本造,相到部機由日本美少女手。多好。泰國你明的。