[新手向]半壞廣角鏡水鏡,維修一問

新年,有位長老見我用eos r + 24-70 f4,
比左枝半壞的EF 11-24mm F4我代替利是,
支鏡有個問題,係11-16mm 個AF冇反應(至少在他的5D2係),
吾知壞D咩,

有幾個小問題,
1,canon 整吾整水鏡?
2,值吾值得整?
3,有冇整鏡師父好介紹?
4,整會吾會好貴?

祝各位身體建康,靚相長影長有

超廣用MF唔駛整

有免費的 EF 11-24mm f/4L USM 咁好?

睇過好多鏡頭維修 youtube 見到好多變焦鏡都係斷排線需要更換, 而唔識對焦就係 USM 摩打污穢需要清潔。

2,值吾值得整?  
應該值得整

3,有冇整鏡師父好介紹?
自己 Google 一下高捷阮師傅

4,整會吾會好貴?
自己打電話問下

超廣用MF唔駛整
必思 發表於 2021-2-13 00:46

我都想由佢,但鏡尾用力D索有陣"油"味,怕出事

calvin83 發表於 2021-2-13 01:31

壞鏡先比我姐,遲下都要買番個EF-EOSR
有諗過係咪肥花放左佢入枝efs 10-18 淘多個 改口圈就算了

睇過好多鏡頭維修 youtube 見到好多變焦鏡都係斷排線需要更換, 而唔識對焦就係 USM 摩打污穢需要清潔。

2, ...
亞星 發表於 2021-2-13 08:40

感謝ching介紹,我都覺得係個USM 摩打有事多,等初五打後揾下先,THX

我都想由佢,但鏡尾用力D索有陣"油"味,怕出事

壞鏡先比我姐,遲下都要買番個EF-EOSR
有諗過係咪肥花放左 ...
丘思富 發表於 2021/2/13 11:26

你無反機配接環接單反鏡,
陣間漏油滴落塊Cmos到,你仲happy,
問到價吾貴就整LA,
貴就放左佢冇咁哀

係咪得罪人自己吾知,你長老都夠狠,
比個計時炸彈你代替利事咁絕都諗得出

calvin83 發表於 2021-2-13 01:31

好大封利是!

問到價吾貴就整LA,
貴就放左佢冇咁哀

係咪得 ...
s20012797 發表於 2021-2-13 14:05

吾好咁口臭LA,我係見佢用緊搶左人地支錯走....

好大封利是!
aichun 發表於 2021-2-13 16:14

的確係...當作我考到"石屎"的賀禮wo

問到價吾貴就整LA,
貴就放左佢冇咁哀

係咪得 ...
s20012797 發表於 2021-2-13 14:05

U r so funny

via HKEPC Reader for Android

呢支canon ultrawide鏡王