想問吓 想轉會 Sony a7 IV
有冇一支鏡走天涯 ?
mkid 發表於 2021-10-28 23:18

我都訂左部轉會, 準備入枝騰龍28200 試下一鏡走天涯, 見review 幾好, 希望接受到個質數

對你黎講邊支鏡在你手都玩到出神入化
aichun 發表於 2021-10-30 00:42

冇錢買鏡唯有行多兩步去抵消焦距不足

我得番支24GM
諗緊入唔入埋支餅zoom 28-60

有無講解直播功能的片 ?

有無講解直播功能的片 ?
usei 發表於 2021-11-3 15:28

4K 15fps

4K 15fps
mail4kawai 發表於 2021-11-3 15:51

現在的網速
用 1080P30 較合理

4K 15fps
mail4kawai 發表於 2021-11-3 15:51

streaming mode可以用到
720 25p
1080 25p
1080 50p
4k 15p
android機行otg係可以認到a74個streaming mode,不過唔知係firmware問題定我部手機既問題出唔到畫面,如果到正式出街係可以直連android機直播,我覺得成件事係幾game changer,因為android有好多app可以好似obs咁,行multicam(usb+電話相機)再用stream key射出街,唔洗專登帶wifi蛋拖電腦做雙game直播件事就爭好遠

回覆 127# ahshing

工作室直播
舊方法用 HDMI -> capture 卡
高性能 PC 至直播出到街

streaming mode 唔洗 capture 卡相對簡單好多

回覆  ahshing

工作室直播
舊方法用 HDMI -> capture 卡
高性能 PC 至直播出到街

streaming mode 唔洗  ...
usei 發表於 2021-11-4 14:55

HDMI capture我有好幾張
如果用streaming mode剩係插條usb就可以出到電腦,無疑係方便好多
不過我想更終極係電腦都唔帶
早排有d xdcam都build in左streaming service,只要連到電話network就可以直接用stream key射出街,a74呢個冇果個咁方便,但都算係行前左一步

A7iv vs R5, 係唔係都係R5好啲?
R5要家扣埋回贈25xxx

A7iv差大約5000