回覆 14# ahshing

From Sony HK
A1,A7S3 都係 1,440,000 點, 所以應該唔係同一個LCD (3部都係都仲係3 INCH)

同CHING 一樣PIXAL 唔係最重要, 個MON既色對我來講比較重要(touch 我反而會DISABLE),
A73 個MON 偏色好嚴重, 有時光位有機仲睇到一達野甘, 希望依塊新LCD會好D

回覆 17# mail4kawai

有無損壓縮 raw
一般不會用 uncompressed raw

回覆  ahshing

From Sony HK
A1,A7S3 都係 1,440,000 點, 所以應該唔係同一個LCD (3部都係都仲係3 INCH) ...
Eriku 發表於 2021-10-22 10:10

的確,原來我睇漏左
希望佢色準好過a73果塊

回覆  mail4kawai

有無損壓縮 raw
一般不會用 uncompressed raw
usei 發表於 2021-10-22 11:30

uncompressed raw=/=無損壓縮 raw???
唔明

uncompressed raw=/=無損壓縮 raw???
唔明
poontat2000 發表於 2021-10-22 14:07

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=31684

有張圖
raw 有 3 種
未壓縮
無損壓縮
已壓縮

好似是 Sony 第一次引入無損壓縮

4k 60p得35mm crop,1年前嘅R6仲有得鬥喎。

4K60行APSC,所以罪大叫呢部做Basic model

終於出新機

via HKEPC Reader for Android

睇下有無平 A7M3 可以改慮接

我識個位大叔。講已有5.6 個人訂