點解ANDROID機轉換角度時唔似IP咁有過度畫面?

係咪好難做架? 三叔在WM時代D機都有過度畫面喎 , 但係點解去到
機械人就冇左? 係咪有專利 ? 定係只有水果先做到 ?

因為快
唔需要動畫拖時間
1秒做到既野仲用動晝拖慢幾秒有乜意思
真係貪動畫好睇咩

機慢先要姐

我反而覺得似水果註冊了專利 XD

Samsung Wave都有, 但i9000無

回復 2# GUILDWARS

講得好

因為快
唔需要動畫拖時間
真係貪動畫好睇咩 ...
GUILDWARS 發表於 2010-9-27 20:27

其實係

之前 Omnia 都有, 係順的, 但果時覺得.... 點解唔直接 rotate 就算, 要等呢

因為快
唔需要動畫拖時間
真係貪動畫好睇咩 ...
GUILDWARS 發表於 2010-9-27 20:27

我覺得咁講係自我安慰 , 有的話使用上一定感覺好D囉 , 而且邊度有幾秒咁耐?
http://www.youtube.com/watch?v=yexYJDzUKng&feature=related
直接去4:10秒開始睇 , 大家都係1秒內做好轉換晝面 , IP的過渡效果一D都冇多餘,
感覺到係流順 , 機械人都真係轉得好快下 , 但係, 對比之下太生硬了
android係唔錯,但係呢D細節就係唔夠人地來 , 實用上我覺得A好用好多, 但
係操作視覺上 , IP都仲係好D , 希望到左3.0時會有改善就好

我覺得咁講係自我安慰 , 有的話使用上一定感覺好D囉 , 而且邊度有幾秒咁耐?

直接去4:10秒開始睇 , 大家 ...
netmen 發表於 2010-9-28 01:27

真係冇咁既必要
1秒做到既野冇需要去注視
去捕捉1秒的動畫仲傷神
隻眼會不自覺跟住條邊轉動
好似開機畫面都有動晝係為咩
為左分散注意力
使等待的時間感覺快D過
另外使人錯覺見到動畫=已開機

我寧願唔要d多餘動畫, 即時轉到畫面唔洗等, 仲要加插果一秒半秒黎做咩呢
你搞清楚你rotate部機個目的係想轉畫面定係睇動畫, 如果你話"我打橫部機就係想睇下果一秒靚靚動畫架咋, 睇完我又打返直部機" 咁你咪有需要囉