攪來攪去,原來是MOTO的QC毀了CT功能 ( DIY解決了 )

很久前以經有聽說那個CT孔的設計位置有可能因
組裝過程的[偷懶]而意外擋掉, 前兩天 , 跟一位朋友
通了個電話, 說我的通話是很安靜,不但我的聲音很坚 ,
雖然都能聽到內容, 但有些時候話音會有一陣斷開,
當然, 比起當時那個港版的初代2.1來說 , 現在這個的CT還是
不錯的,起碼能通話喔 , 但CT如果是完全正常的話 , 才不可能
有上面的情況的 , 返正我不打算換機了(等到出正式的3.0機再說)
於是 , 我用工具打開了它.......

第一眼看得我呆了....天啊, CT孔去那裏了 ? 原來兇手真的是雙面膠紙

第一時間把那個可惡的雙面膠去掉, CT孔總算是出來了

看了一下原本那個蓋 , 那個位置完全冇一條槽係通氣入去CT孔的 , 只能用不貼雙面膠的
方式留出空間 , 但老實說 , 國內那些工人會跟你來認真? 明顯是設計敗北 , 只要有某幾個
人偷懶 , 直接拿雙面膠紙貼上去就會有某一批機子出問題

最後 , 效果當然係回來啦( 不然我貼出來做咩 ),推薦當保養冇到而CT又係唔多有效果的用家試下

*免責聲明*
以上行為會另機子失去原廠保養 , 請自行承擔風險

就咁整一整, 唔會無咗保養呀嘛?

之前都有大陸網友講過呢個問題

想check 下自己問機有無事, 應該點打開後面?

我仲以為ms無ct個窿仔添

我仲以為ms無ct個窿仔添
moliuguy 發表於 2010-10-14 12:54

冇的話點會有CT...

不過我唔多信原廠QC會咁差, 我覺得係樓主買左RB貨...

冇的話點會有CT...

不過我唔多信原廠QC會咁差, 我覺得係樓主買左RB貨... ...
tessarossa 發表於 2010-10-14 14:31

我3仔出機..

新買回來2.0 未UP到2.1 CT係冇問題啊
為何UP到2.1 CT先失效呢?

我3仔出機..
andyoooooobun 發表於 2010-10-14 21:49

其他我就信, 3仔RB左機當新機賣唔係乜咁出奇既事...

新買回來2.0 未UP到2.1 CT係冇問題啊
為何UP到2.1 CT先失效呢?
shar 發表於 2010-10-14 22:46

係lol