HTC 咁多机... 點選?

Hello~~

之前有用開 HTC d smart phone, 頂到 4/5 年 (wm6),
原本想試下 Defy 不過冇得解bootloader,
想試下 3* i9k, 但咁不如用番 HTC o拉, 我唯一一部HTC机 4/5 年完全未壞過.

但係 HTC 真係好多机.

可以大約幫我選下ma?

我看中的是  HTC desire HD. <--- 暫時...
我要求:

1. Mon, Ram, Rom 都大d 好d

2.  没鎖bootloader (好似 incredible S 及sensation 以后開始鎖左. desire HD 係o米最后一部冇鎖 ga?), 以后可能可以自己 upgrade kernel + system.

3. 影相>5M pixel, 有auto focus.  拍video 有720p, 有auto focus. (<-HD 好似可以人手focus if 拍video), 閃光有冇都算o拉. 頂o西自己買個 LED key ring 頂住?

4. QC 質素好 (上一部話我知 HTC OK).

5. microSD slot.

不用的:
1. game
2. keyboard (有最好, 冇就算)

最衰 desire HD 冇前置cam....
i9k 有wor.....

諗諗下可能都係 i9k 好d....
再check check 先. thx.

Hello~~

之前有用開 HTC d smart phone, 頂到 4/5 年 (wm6),
原本想試下 Defy 不過冇得解bootloader,
想 ...
ltangleo 發表於 2011-5-25 00:39

如果你堅持選擇HTC,我嘅答案係
1.目前只有IS同DHD(4" vs 4.3",同為768M RAM、實際可用1G ROM)滿足到你,或者可以等下Sensation
2.IS官方係有鎖bootloader,不過上深圳幾蚊就有得unlock,同理幾乎可以解鎖所有HTC機,不過自己係冇辦法解,除非俾錢買部機
DHD就有得自己unlock bootloader,係因爲以前嘅原裝ROM有漏洞,可以靠取得temp root然後s-off,新嘅2.2.1系統之後官方已經修復左個漏洞,基本上冇辦法root到,不過你可以依靠downgrade返去舊版ROM取得temp root然後s-off
其實Desire Z同DHD嘅情況係一樣,不過你要求大mon+RAM多,所以DZ應該唔會考慮
for your reference http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1602441
3.影相>5M,有IS、DHD以及就快出嘅Sensation(同為8M),不過HTC嘅影像效果就...... 玩得HTC應該唔多care
4.QC嘅話DHD老實講就痲痲地,仲不如前任Desire同神機HD2,我部DHD就有鏡頭偏位嘅問題,IS就唔多清楚,不過普遍反應比DHD好
5.基本上部部都有,冇需擔心
另外前置CAM嘅問題,老實講好雞肋,冇咩用處,除非你鍾意自拍或者成日打視像電話,如果唔係真係多舊魚
總結一下都係IS同DHD之爭,當然你可以等Sensation或者考慮別家品牌
overall我覺得IS係比較好,mon係SLCD,電池容量又大啲,QC又好少少,亦都有人接受唔到個後蓋......
但係DHD個4.3" mon上網又好爽 又可以自己不求人s-off部機,XDA上面嘅資源亦都比IS豐富好多,但缺點係電池同mon係普通TFT
睇你自己個人意願
利申:前任Desire+現任DHD玩家

我后來諗諗下 想選 i9000, 但係看過, lagfix 好似一定要root. 唔岩我.

我諗我會等一下.
等:
1. i9000 原生唔洗lagfix
2. 呢期啱啱 2核出, 等一等可能平d, 不過唔平都得.

HTC d 机好啱我,
但係我唔明.

我 4/5 年前部 HTC tytn 都有前置 web cam.
android 2.3 都話 support video cam,
iphone 4 都加番個 web cam la.

但係 DHD 冇! (<- HTC 好多都冇)

所以如果我買一部想用得耐,
咁我一定買 i 9k la.

但係i9k 個lagfix + 我唔想自己root 就係問題lor.

頂. thx C hing 先.

PS: nexus S 冇microSD slot.. 吹漲...
同埋nexus 拍video好似冇720p.

都諗緊 i9000 好唔好, 依家出又好似 outdate 左d咁...

但新雙核機既又太貴, over budget

上台既邊抵 ?? 人仔台 ??

人仔台 要 3980! chi sin,
但去 A 級 3580 但唔包死點....

所以我話想等一下 2 核出, 單核跌.

同埋 i9k 16GB 唔知係o米 ROM? 係的話一世upgrade 都得 la.

我后來諗諗下 想選 i9000, 但係看過, lagfix 好似一定要root. 唔岩我.

我諗我會等一下.
等:
1. i9000 原生 ...
ltangleo 發表於 2011-5-25 10:16

你自己又話DEFY LOCK BOOTLOADER唔好...
unlock boot loader都係想flash ROM唧, 咁i9k原生冇lagfix有咩所謂? 用原生rom flash個speedmod kernel 已經爽晒啦
講真, 玩i9k咁多ROM可以玩都唔玩咁真係買番HTC算, stock rom 的確係HTC寫得好D
root左有得unroot, flash番原裝rom咪可以拎去保養囉
btw, 依家stock rom唔lagfix都ok, 不過lagfix左更爽

我部 htc tytn, 買左4/5 年都冇 玩過 rom.

o個陣...
d人  upgrade 左 乜 0.0.1  又話嘩接收好左呀

又乜0.0.2 又話嘩電池 長左呀 , 咁.

覺得佢地幾吹漲.

btw, i9k vs defy lock/unlock bootloader 個不同係:

i9k 我"可以" 改kernel, (而我唔玩) + samsung 會 update (即係兩個 + + )

defy: 唔可以改kernel + moto 唔做野 (即係兩個 - - ).

人地samsung 都up 緊 2.3, 你moto 先up 2.2, 玩野呀?

所以都係唔要moto o拉 .

HTC 係我心水, 但係冇 front cam. 好似差少少.
第日人地有得玩 front cam 你冇lor.

同埋 i9k 16GB 係o米都係ROM? DHD 得 <2 GB ROM?
點解差咁多 ga?
如果 i9k 16GB 都係rom, 咁 upgrade 成世都可能得 ga wor.

我諗我會等一下.
等:
1. i9000 原生 ...
ltangleo 發表於 2011-5-25 10:16

I9000 官方UPDATE LAGFIX 左好耐啦, 你唔會買到未LAGFIX 既I9000 架啦

回復 7# 飛機信

可以講多一點 點解唔洗ma?

因為我家人 1月1 出過一個 i9k,
唔lag 不過 唔快lor.

唔洗lagfix 係原生 新机 ma?
點解?
行乜 android version? thx.