[測試] 轉貼 - MOTO ATRIX 的 qHD 24bit TFT Mon 絕不比 SuperAMOLED 差

轉自 RingHK

▲ 另一點用家最關注的相信就係 ATRIX 的 TFT-LCD 表現。用同一相片測試,雖然色彩唔及 SuperAMOLED 咁鮮豔,但係亮度、細緻度等方面 ATRIX 竟然比 Galaxy S 有更出色的表現

▲ 比起偏藍的 SuperAMOLED,ATRIX 係顯示白色時更加準確

▲ Galaxy S (左)、ATRIX (右) 的可視角比較,ATRIX 擁有同 SuperAMOLED 相若的可視角,沒有一般 TFT 螢幕的低可視角問題

▲ Xperia arc (左)、ATRIX (右) 的可視角比較,證明 ATRIX 在可視角上比一般 TFT 有更佳表現

http://www.ringhk.com/news2.php?id=4025
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

而家同 SuperAMOLED 比無意思, 同 SuperAMOLED plus 比啦

回復 2# honming

2010 vs 2011技術  比較不當
不過gs2 成日都拎 大佬蘋果比較  都係不公平

回復  honming

2010 vs 2011技術  比較不當
不過gs2 成日都拎 大佬蘋果比較  都係不公平 ...
doomsday 發表於 2011-6-2 09:18

人地身為品牌打手
又點會對其他對手中肯呢

人地身為品牌打手
又點會對其他對手中肯呢
hahahalpc 發表於 2011-6-2 10:44 AM

如果篇野係我寫嘅,歡迎閣下抽水,
但篇野講到明係轉貼自 RingHK, 咁都要抽你真係贏哂!

但RingHK話Motorola 冇為 ATRIX 換上高解析度 Icon,變成縮小版....

http://www.ringhk.com/editor/motorola/motorola_atrix_hk_launch_09.jpg

而家同 SuperAMOLED 比無意思, 同 SuperAMOLED plus 比啦
honming 發表於 2011-6-2 08:50 AM

用最廢嘅 TFT 同 SuperAMOLED 比都無意思?

利益申報, 我好大機會買 ATRIX, 不過我覺得而家同 SuperAMOLED 比無意思, 梗係同 SuperAMOLED plus 比啦, 就算 "輸" 都唔係一件乜野事......

用最廢嘅 TFT 同 SuperAMOLED 比都無意思?
antony 發表於 2011-6-2 11:47

同 SuperAMOLED plus 比, 我唔係要人知我有幾威, 我只係想人地知道......呯!......

利益申報, 我好大機會買 ATRIX, 不過我覺得而家同 SuperAMOLED 比無意思, 梗係同 SuperAMOLED plus 比啦,  ...
honming 發表於 2-6-2011 11:47 AM

其實SuperAMOLED plus唔plus差得幾多野...除左pentile pixel同tune 色仲有咩?