已證實日水galaxy nexus可完整兼容CSL網絡 (超超簡短測試方法)

好多人都被日版三星官方網頁誤導以為日版收唔到csl 900

但係google官方網頁所提供既官方rom
一直都只係有分gsm/ 4g
由此可知gsm galaxy nexus只係得一種版本
日版只係軟件上令佢收唔到

講多無謂 證明方法如下 你地可以自己試到

首先你要有部galaxy s/galaxy s2 +日水galaxy nexus 插csl sim卡

日版nexus要flash番做歐版baseband 如 xxkk6

全部機都安app netminotor

https://play.google.com/store/ap ... S5uZXRtb25pdG9yIl0.

galaxy s /galaxy s2(不是galaxy nexus)根據以下網頁
最後揀wcdma 900 部機就會只收900

http://androidforums.com/samsung ... i9000-galaxy-s.html

之後所有機開netmonitor
按下面中間個tab

會見到會顯示以三組number 一行既數
我地淨係睇中間數字

你會發現galaxy s galaxy s2 nexus都會收到同一組number
個number 就係900既 number

唔信既可將galaxy s /galaxy s2轉做只收2100
你會發現睇唔番900個 number
將galaxy s/galaxy s2轉番正常較番auto就ok

因為nexus都睇到900個 number
所以證明到日版同港版收csl係無分別

另外係接收不良既地方應該可以更快測出 因為nexus會更主動嘗試接收900

高手,我睇完都唔明,BTW,THANKS!

Good job! But not much ppl will buy G Nexus Jap now, go to buy 平行貨 lor

港版 GN 都係用歐版baseband ?

samsung 機 去 service mode  睇仲方便
*#*#0011#*#*

已經試咗,日版 Galaxy Nexus 打* # * # 1 9 7 3 2 8 6 4 0 # * # * 入唔到SERVICE MODE。

係咪baseband 一定要用 xxkk6 ? 我而家用緊4.0.4 Stock Rom,Baseband 係XXLA2。

speed有無分別?

samsung 機 去 service mode  睇仲方便
mkywong 發表於 2012-3-31 12:22

只可以睇到你當時接收的資料
netmonitor可以顯示所有你收過的資料, 通常同一區會多至4-7個不等,
netmonitor比較方便較對
如果只用*#*#0011#*#*, 睇怕你要慢慢等佢轉, 逐個用手紀錄
另一部機亦未必同時間收緊同一個數值

已經試咗,日版 Galaxy Nexus 打* # * # 1 9 7 3 2 8 6 4 0 # * # * 入唔到SERVICE MODE。

係咪baseband  ...
流星雨 發表於 2012-3-31 13:10

只有Galaxy S/Galaxy S2可以用* # * # 1 9 7 3 2 8 6 4 0 # * # *

galaxy nexus是沒有的, 所以才要用這個比較麻煩的方式
比較得出肯定的結果

香港LA2 請問係唔係都係Euro Baseband?

請問係咪唔轉歐版baseband, 就唔見有900 呢個數字?