期望的milestone設計

本人係milestone 2的用家, 使用左三個月 有以下感想與各位分享
首先 milestone係一個設計唔錯的系列
個實體鍵盤係不可取代 尤其係打英文 同一般螢幕虛擬鍵盤相比真係會打得又快又準
側推設計 可以俾到你大螢幕 唔似blckberry 個螢幕細 個鍵盤d掣又細

但係都有的不完善的地方
Milestone 2 厚同重 厚度達14mm 重量大約有160g
個手機無得關震動回饋(較左setting都無用) 係一大敗筆 android無hk更新 得2.2 一怒之下up左uk既2.3.4 條氣同部機即刻順曬
雖然milestone 4薄d 厚度只有12.7mm 但增磅左 重量升到去180g
其實我尼d商務用家係點打機 最多咪打下angry birds
好多時只係check下email,whatsapp下,上facebook
影相要求唔多 五百萬就夠
但係部機又厚又重 打電話時手感差  
我想同moto講 單核其實好夠 512MB RAM 唔係太多background apps既話好夠用
而mon太大只會增加耗電同手機體積

其實我只係想有以下規格既milestone
Gsm + hsdpa
3.7"mon (higher than 854x480 to provide retina display)
Thickness <11.0mm(It is possible as RAZR only 7.1mm)
Weight <130kg
5.0megapixel with AF
Single core CPU with better GPU
512-768MB RAM, (ROM is not very important)
5 rows keyboard (milstone 3, 4 have)
Android 2.3.7 or 4.0
Price <3500

等到佢出 5 就出手, 到時應該會有埋 nfc, 同埋大過4 吋的 mon
3 都4 吋了, 再出應該大 d

最大問題係, 而家D機CPU同GPU都係同一粒chip
單核CPU, 內置既GPU好極有限
要Single Core CPU + good GPU好少有, 分開兩粒chip反如增加耗電量
要薄唔係唔得, 但係電池只會更快用完

我反如岩岩相反
我唔界意佢250g重,4000mAh特大電池, 16mm厚
最緊要高效+電池續航力長就夠

等到佢出 5 就出手, 到時應該會有埋 nfc, 同埋大過4 吋的 mon
3 都4 吋了, 再出應該大 d ...
hahaha123 發表於 2012-3-31 17:34

我諗你要等年半左右啦
一般moto出左droid版之後, 4-5個月後先出milestone, 又再等多4-5個月先到HK有
而家HK都未有milestone 4, 更加唔好提milestone 5

回復 3# KinChungE

希望佢唔好為薄同電整合埋一齊
    帶多舊電點都好過用尿袋

最大問題係, 而家D機CPU同GPU都係同一粒chip
單核CPU, 內置既GPU好極有限
要Single Core CPU + good GPU好少有
KinChungE 發表於 2012-3-31 17:37

唔係WO SE XPERIA 個GPU 都好勁 個D ARC S, NEO V, 連XPERIA MINI 個粒 Qualcomm MSM8255 係單核 但GPU 表現好過S2

回復 3# KinChungE
你唔駛打電話 拎住舊"石頭" 聽電話 你都接受 你唔怕拎得辛苦 定係你想練手瓜

回復  KinChungE
你唔駛打電話 拎住舊"石頭" 聽電話 你都接受  ...
lockon 發表於 2012-3-31 17:50

拎部DC仔已經重過佢多多聲
250g真係冇乜問題
350g就唔得喇

唔係WO SE XPERIA 個GPU 都好勁 個D ARC S, NEO V, 連XPERIA MINI 個粒 Qualcomm MSM8255 係單核 但GPU 表 ...
lockon 發表於 2012-3-31 17:46

Adreno 205都好?  唔係嘛
S2粒GPU唔係差在效能, 而係兼容性

回復 8# KinChungE

但係DC 你唔會提起到耳仔聽電話