[操作疑難] Galaxy Nexus 系統更新

GN用緊4.0.2, 唔想系統自動更新上4.0.4, 請問點做?

你唔禁 "update" 咪唔會更新囉....
佢要 get your approval before update

如果你係行機, 放心, 想自動update都無, hk ***都未有OTA release

你唔禁 "update" 咪唔會更新囉....
佢要 get your approval before update
ryan_cheung 發表於 2012-4-5 06:42

no!
1.OTA 係由 Server PUSH 果 Package 俾「用家」?
2.當 Clients 收到晒之後,至會通知「用家」> Reboot?
3.正常情況,OTA 係由 Google 主度。Rooted 除外!

no!
1.OTA 係由 Server PUSH 果 Package 俾「用家」?
2.當 Clients 收到晒之後,至會通知「用家」> ...
epc08 發表於 2012-4-5 10:34

錯,當然唔係啦,
佢個OTA通知就可能係 PUSH,
你要按下載佢先同你DOWNLOAD同安裝,
如果你部機無電比佢裝到一半就分分鐘部機變磚,
如果你D 3G DATA只有1百幾十M,
咁比佢一裝就已經無晒, 所以你可以在 開啟 WIFI 後同有足夠電力先 DOWNLOAD 同安裝

錯,當然唔係啦,
佢個OTA通知就可能係 PUSH,
你要按下載佢先同你DOWNLOAD同安裝,
如果你部機無電比佢裝 ...
南瓜hk 發表於 2012-4-5 10:41

咦,download 果 part 又好似係喎。

no!
2.當 Clients 收到晒之後,至會通知「用家」> ...
epc08 發表於 2012-4-5 10:34

錯, 香港行貨OTA是由3星提供

錯, 香港行貨OTA是由3星提供
boysbehei 發表於 2012-4-5 10:47

『3.正常情況,OTA 係由 Google 主度。Rooted 除外!』
你覺得行貨Nexus 係「正常Nexus」咩?

『3.正常情況,OTA 係由 Google 主度。Rooted 除外!』
你覺得行貨Nexus 係「正常Nexus」咩? ...
epc08 發表於 2012-4-5 10:49

如果你這樣說, 就冇野講LA人

那, THINKPAD電腦由SIS代理的, 又是不是THINKPAD??

如果你這樣說, 就冇野講LA人

那, THINKPAD電腦由SIS代理的, 又是不是THINKPAD?? ...
boysbehei 發表於 2012-4-5 10:51

唔係我硬要咁講。
Nexus 一向都無廠商野係裡面既。
e+代理將自己野植左入去,咁部機係唔係有唔同先。(現況係有 2 種 Nexus 存在嘛)
代理由咩人做,對該產品本身無影響。
e.g. 大陸所賣既 iPhone,雖然係水貨,但有部份確實係由香港 IFC 既貨而黎。

雖然,電訊服務供應商都有 apps 放左入機,但係客人係可以 uninstall。
而Nexus代理呢個植入,係種左落去嘛。