[操作疑難] 原來galaxy nexus無usb mode

得MTP同PTP!! 即係唔可以當usb drive咁用!
好煩囉

吾係呀用PC!
nexus s可以有drive letter show出黎
呢個得個機名! 抄file只可以一次一個動作, 普通usb mass storage無呢個問題架嘛

用dropbox
cwh01027 發表於 2012-4-8 16:47

我解決方法用es explorer再經LAN或FTP算

就算係 Mac 機都唔會得, 因為無 MSC mode 的話咩 OS 都唔會當佢係一個 drive. MacOS 都要裝 Android ...
fakeman 發表於 2012-4-8 18:10

係唔係無解決方法架啦?

點會冇,你要關左個"USB偵錯"先用到架 !!
liver9999 發表於 2012-4-8 18:37

有開都唔見有喎

mtp好慢下
係呀就咁抆線

本身唔存在既野, 點整都唔會有
fakeman 發表於 2012-4-9 15:46

咁我明白了,唔該晒!!

好多人似乎都唔明usb mode
就咁show左galaxy nexus個icon出黎果個唔算!只係MTP黎

其實樓主開個post 已經有問題

MTP就mtp, usb drive就usb drive
mtp緊係唔可以當USB DRIVE 用, 如果唔係都 ...
garnett_v 發表於 2012-4-9 19:57

我有問想好似drive letter咁出既usb drive喎

好多人唔知道 USB drive 果個其實係叫 MSC (Mass Storage Class) Mode....
fakeman 發表於 2012-4-9 20:12

mass storage class mode我就真係唔知啦
我淨係知插左落去有drive letter show出黎同MTP/PTP唔同
我本身就係想問呢一樣