[開箱] HTC ONE X check新機心得+配件篇+使用心得(最後更新:2-5-2012)

首先感謝版大厚愛將此篇加精華, 以下各篇是主要的心得文, 除此外其他同版上各師兄的對話交流中其實都有很多值得參考的文字, 歡迎大家都來分享討論ONE X的使用心得:

1.One X 屏幕保護貼篇+保護套篇(10-4-2012)
2.買機要帶自己sim card ?(10-4-2012)
3.宜家有One X既root機方法未?(10-4-2012)
4.覺得one X 個介面lag? 想one X順D ? 一個簡單設定(10-4-2012)
5.One X 屏幕在太陽光下都睇得好清楚?(10-4-2012)
6. One X 用既sense 4 有咩咁特別?(11-4-2012)
7.One X 無得換電, 如果要買流動電(尿袋), 邊款好呀?(11-4-2012)
8.減輕黃斑/偏黃問題的方法, 附下載Link(12-4-2012)
※※※號外! HTC官方承諾在4月底之前發放首個更新檔!(13-4-2012) ※※※
9.慳電小心得-by FZ8028 (14-4-2012)
10.黃斑問題的成因-業內人士分析(14-4-2012)
11. HTC ONE X 點樣先可以拿到送的Dropbox 空間23GB?(14-4-2012)
12. 測試Tegra 3威力, 挑選ICS 平台最佳電影播放器 - HTC ONE X 能否完美播放1080P 電影(MKV, RMVB, MP4)? (16-4-2012)
13. 香港版HTC ONE X 更新(版本1.28.708.10)後改良了哪些地方? (感謝板友gooapple分享) 18-4-2012
14. ONE X 過熱問題要怎樣檢查和解決(官方客服說明+個人心得) 2-5-2012

買HTC ONE X 新機check機心得
今日去左拿訂機, 因為間店係深水步, 有d驚, 所以都check左好耐, 不過好彩都係第一部就ok. 講下個check機流程比有興趣買既bro參考: (開箱圖唔貼喇, 反正網路上都已經一大堆)

1. 開機前先檢查機身, 睇下有無花左, 尤其白色真係易污糟d..個人對外殼就唔太著意, 唔係花左就ok..少少一兩點黑可接受..當然要求高既人買白色就真係要睇得仔細d..唔ok就換, 好過攪一大餐先來換.

2. 開機, 先對下個IMEI code, 呢樣係小店買更加要先對, 打*#06*#就出個IMEI, 對清楚同個盒/貼紙上既imei 是否一致. (或者入設定度都可以見到imei), 對完打去HTC香港度對IMEI是否香港行貨. TEL : 3520-1234 或者直接去官網度 : (記得要先啟動browser 既flash support) HTC驗證 :

打開http://www.htc.com/cn/support/online_chat/online_services.html
進入HTC官網查詢 然後點擊最下面的自助查詢
然後輸入SN碼或者IMEI號 再輸入驗證碼 就可以查出手機出廠的狀態  

3. check完係行貨就檢查screen, 可以去google play商店度search "screen test", 無google a/c 亦可以去以下兩個網站 :
http://www.chito.hk/   
http://kyokojap.sg1006.myweb.hinet.net/screentest/
第一個用java寫, 有時會停係某隻色度..
第二個就一定要先enable 網頁既flash support, 但呢個可以做到full screen
所以最好都係去download個app 試
最重要係黑色同白色, 試清楚有無死點同有無好多人講既黃斑問題

4. 去youtube試下播片, 打橫打直不停轉換咁試下, 睇下有無出現所謂既彩虹條

5. 試下個相機, 影下相, 試下連拍, 同埋錄video... 個人對呢part不太著意, 所以試到得就算.

6. 試齊以上既野之後其實市面大部分既問題都已經試晒, 之後其他野可以入HTC 工程mode : 打*#*#3424#*#*
裡面有齊晒各種test, 包括sensor, touch screen...等等十幾二十項..呢part都可以玩你15mins..

7. 除左工程mode外, 想睇下d數據既話, 可以打: *#*#4636#*#* (顯示手機訊息、電池訊息、電池記錄、使用統計數據、WiFi 訊息)
------------------------------------------------------------------------------------

第一時間去拿埋dropbox 送的23GB..大把位放野喇宜家~最衰得2年用..
宜家叉電中, 無黃斑, 個SLCD2 mon好清好靚, 雖然HTC d 軟體更新永遠慢過人, 但samsung 既super amoled mon偏藍個人就真係接受唔到. 所以都係繼續買返htc..

如果第一次買android機, 想睇說明書既可以去官網:
http://www.htc.com/hk-tc/help/htc-one-x/#overview
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

hi ching@@
隔離台都睇到你e個po
真係好實用

大家有無試過用Dolphin Browser 黎睇網業版youtube 1080 P youtube 一full screen就播唔到?
而原裝唔知點解d FLASH 會變左 4:3

hi ching@@
隔離台都睇到你e個po
真係好實用
jensonsum 發表於 2012-4-8 20:40

係呀, 想比多d準備買呢部機既人睇到所以兩邊都post :)
其實呢篇文係睇左好多網路上既post綜合返來, 買機照住做就唔怕買到d有問題既機.. 例如黃斑果d..
你都買左one X ?
有無咩心得分享下?

大家有無試過用Dolphin Browser 黎睇網業版youtube 1080 P youtube 一full screen就播唔到?
而原裝唔知點 ...
FZ8028 發表於 2012-4-8 20:53

試左, 都係彈..Dolphin browser睇來未優化for ICS 4.0 ? or 同sense 4.0 撞?
用返內置既youtube player最好..睇高清無問題

請問保護貼在那裏買呢?Thanks!!

係呀, 想比多d準備買呢部機既人睇到所以兩邊都post :)
其實呢篇文係睇左好多網路上既post綜合返來, 買機 ...
windheart 發表於 2012-4-8 20:59

我未買,我買果陣會依照你個post黎check ^^

請問保護貼在那裏買呢?Thanks!!
goldmund 發表於 2012-4-8 21:43

我係旺角星際城市2樓買

http://maps.google.com/maps?hl=z ... amp;sa=N&tab=wl

其實好多地方都賣緊呢隻AT牌

我未買,我買果陣會依照你個post黎check ^^
jensonsum 發表於 2012-4-8 22:01

祝你一take過選到部好機^^

暫時部機除左已知既影相bug(過3MB出事)之外, 一切都好好, 個bug應該會出update fix

祝你一take過選到部好機^^

暫時部機除左已知既影相bug(過3MB出事)之外, 一切都好好, 個bug應該會出updat ...
windheart 發表於 2012-4-8 22:13

真的話就好了
我諗htc知道影相過3MB會死圖
所以D相壓得好勁