刷rom之後, 點加中文

用左i9000一年
幾個月前開始到xda下載其他rom.
有些rom本身沒有中文,不能顯示中文(當然也不能input).

請問有沒有人知道如何加中文??

input不是上play store / market 上搵咩?這不是最基本常識嗎?

普通上網顯示中文應該冇問題
中文input 可 去google play download 中文輸入法, 例如 hkime
至於中文系統... rom冇就冇法子了

基本上ICS既custom ROM除左Slim ICS之外, 全部都multi-lang有埋繁中

基本上ICS既custom ROM除左Slim ICS之外, 全部都multi-lang有埋繁中
LKNim 發表於 2012-4-8 23:35

小弟正是用緊 Slim ICS. 所以download中文輸入法也不可以顯示中文.

請問有沒有方法解決??

input不是上play store / market 上搵咩?這不是最基本常識嗎?
a886 發表於 2012-4-8 23:31

不是最基本常識.
基本常識是有些rom根本連中文字都沒有.

試下用e個font, 唔知得唔得

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1595447

a886 發表於 2012-4-8 23:31

佢應該刷錯ROM啦,根本連中文都顯示唔到,何來輸入呢?
但大多數國際ROM都應該有繁中,個別例外。

你係咪刷左slim ics?

你係咪刷左slim ics?
cwc289 發表於 2012-4-9 11:22

yes. except沒有中文外, 其他都好好.