百記"骨"既前科.

見咁多人講 百記"骨",又令我諗起...

http://iphone4.tw/forums/showthr ... fa2e5b1492cafff31b3

去google 揾 "t6s nakamichi", 仲好笑,大把強國人千幾蚊放番出黎.

哈~ 我記得之前果D 支持打擊細鋪既人話,咩保障消費者,又有D 人話大鋪係跟建議零售價賣

其實D 大鋪賣水貨/托價都唔係第一次聽,只不過係以前科技冇咁發達,唔似依家咁,手機都影到相,仲好清楚,以前好多forum 都唔比upload 圖片,又唔似依家咁多免費網上空間,所以先淨係得文字冇圖片

睇黎果個店員俾人炒左

睇黎果個店員俾人炒左
jensonsum 發表於 2012-6-1 14:47

扺制佢

就係咁志奇,,同一貨品   買貴成千仲话好
出左門口 同人平戊千有乜分別 ...
飛機信 發表於 2012-6-1 14:41

我個人認為果D 人,唔係收緊錢做野,就係佢地需要D 虛榮優越感,去一間餐廳叫一支水,同響 7 仔買支水既分別,我仲理解到,但果D 所謂大鋪咁,我真係唔覺得有咩咁高級,咁好招呼,比到咩優越感我,值得我比多一千幾百買同一件貨,最抵死係果D 人好重視二手市場價格,哈哈

哈~ 我記得之前果D 支持打擊細鋪既人話,咩保障消費者,又有D 人話大鋪係跟建議零售價賣

其實D 大鋪賣水貨 ...
looking4mp3 發表於 2012-6-1 14:05

iphone當炒果陣有細舖會賣正價咩?依家S3細舖冇份炒咩?
五十步笑百步

到今時今日百記賣xpad 都係貴過ifc, 舗入面枱面個價格表整到同xpple 一樣, 但個msrp 貴了六百 (x 寧都係, 不過只係貴三百)

擺明昆大陸客(或唔想去ifc 咁遠嘅人)

好差

iphone當炒果陣有細舖會賣正價咩?依家S3細舖冇份炒咩?
五十步笑百步
叉燒餐包 發表於 2012-6-1 16:47

有份炒呀,大鋪細鋪一樣有唔跟建議零售價,原來咁樣叫做五十步笑百步,真係失覺晒。賣貴D 鋪頭冇問題,賣得平D 就唔做保,咁樣既做法唔知要計幾多步

既然大家都唔係跟足建議零售價,什至要搭多件豬頭骨,點解要比多D 錢買同一件貨?試下解釋下?