● 用過兩部四核山寨機配 PXXW 網絡接收極不穩定.......唉!

之前用雙核海派貴族 x710D 乜都冇問題,但因為海派得 512MB RAM 太少,所以轉左天星 x920 蝴蝶機,配上 PXXW 咭 3G 接收極不穩定,隨時完全冇哂 Signal,冇哂 Signal 之後回復返要等好耐!!!

3G 上網仲慘,一定要 Signal 爆格及顯示【 H + 】先有數據,如果只得【 H 】係完全上唔到網,所以大家用 PXXW 時買山寨四核要小心!!!

另外用藍牙耳機接聽電話冇事! 但用藍牙耳機打出電話就出事...... 唔會一定打得通出去,可能打極都唔通,畫面內收線按鈕會由紅變灰色,打唔出電話及冇哂聲氣! 就算好彩打得出電話、亦成功同對方傾完,收線後 3G 及 2G Signal 會即時冧哂,仲要等好耐先至有番 Signal 添!

唔知有冇其他師兄有同樣遭遇? 我不停蝕錢放機後加錢換機,真係直頭買部 NOTE II 好過!

H7500+/MX56/ZP800H
H9600/MX86/ZP950H
基伍大七G9

感覺良好……

H7500+/MX56/ZP800H
H9600/MX86/ZP950H
基伍大七G9

感覺良好……
navygino 發表於 2013-5-15 23:50

咁究竟係咩問題??? 莫非正如【網絡討論】分區師兄話齋,係 PXXW 個網租線俾人搞成咁?

Ching,我有幾個問題,你BT耳機係點打電話, voice dial ?
2張卡都係 PCCW 嗎?

你部天星x920係咪已裝3G patch?

Ching,我有幾個問題,你BT耳機係點打電話, voice dial ?
2張卡都係 PCCW 嗎?
william-yeung 發表於 2013-5-15 23:56

師兄,我係用藍牙,再用手機撥出電話,或連接辟機接聽鍵兩次,就可重撥最後打出電話。

3G 係用 PXXW,2G 係用中移~

你部天星x920係咪已裝3G patch?
keeglor 發表於 2013-5-15 23:57

師兄,我已經安裝左 3G 修正 Patch,但叫做比唔裝接收已經好左,但都係比正常差好多~

Ching, 你部機個 android 係第幾版本?我有one2free,cmhk, NWT卡,等有時間我都可以試下

Ching, 你部機個 android 係第幾版本?我有one2free,cmhk, NWT卡,等有時間我都可以試下 ...
william-yeung 發表於 2013-5-16 00:03

師兄,表面上顯示係 Android 4.2.1,但實際上我依家部仿 Note II,入面 Config 連安兔兔、所有資料都係假咁滯...唉!

師兄,我已經安裝左 3G 修正 Patch,但叫做比唔裝接收已經好左,但都係比正常差好多~  ...
smartlam 發表於 2013-5-16 00:01

我懷疑你部x920有hardware問題......
我裝咗3G patch後正常運作中