S7 囉,對焦都算快既,對比起部htc 10
KV7167 發表於 2016-12-28 16:41

拎10仔同S7比影相速度
10仔AF唔係單純慢,係微距不能,影近野特別係暗位你靠佢AF會嘔血,所謂鐳射對焦無論htc定LG都係吹水,根本無快到。
10仔屈機地方係畫質,DR好強,影反差大既場境特別係夜晚會睇到佢既優勢,偏偏AF就越暗越差,真心拎佢影相會用Pro mode手動對焦。
利申:用緊10仔覆你,之前用G4。

iPhone 攝影效果根本被誇大
low 發表於 2016-12-28 18:19

iPhone優勢係快,唔係淨係講對焦,而係由你開相機影相到save完相成個過程可以好快,而得出來既效果亦乎合最多人既期望,色水討好。真係講畫質一定唔係最好。

iphone 真係好快,我部Xperia Z5, 真係慢到俾人笑

用左幾年android, 唔想又要重新適應iphone.
睇嚟要重新考慮S7 或者退而求其次,XZ

如果打用長用2-3年,三叔同sony會比較好?

回覆 25# lowtemp

XZ = 8/10
S7 before Note 7 blow up = 8/10
S7 after Note 7 blow up = 3/10

https://www.google.com.hk/search?q=s7+blow+up&oq=s7+blow+up

拎10仔同S7比影相速度
10仔AF唔係單純慢,係微距不能,影近野特別係暗位你靠佢AF會嘔血,所謂鐳 ...
Man@MFHK 發表於 2016-12-28 06:37 PM

laser af個可用距離只限近距離,s7個dual pixel可用距離遠啲

回覆  lowtemp

除咗Dual Pixel嘅S7
仲有XZ嘅0.03s Hybrid Auto Focus,正常係快過S7,不過唔見對比測試 ...
chromechan 發表於 2016-12-28 11:51 AM

s7都有object predict tracking focus,
同xz唔同係, s7嘅phase detection係覆蓋100% sensor(dual pixel)
對焦點再多啲,理論上s7會再快少少

回覆 28# 師奶股神

如果你有試過,你會知道S7嘅
Focus係比較偏向被動,姐係lock實顏色,輪廓
。而Predictive Auto Focus係類近於Sony相機嘅4D Focus,主動去追物體嘅外型,距離

而S7嘅DualPixel,應該唔會100%掛.....,我諗主要都係中間位置比較多,而側面就係Contrast AF,而唔係Phase AF

XZ嘅AF point,有幾多我都想知.....

用2年無得換電都ok
用3年有換電穩陣d

落大鋪試下各牌子旗艦機吧