回覆  師奶股神

好似唔係咁計,如果12Mpoints的話,你慌三叔唔講咩,但係Dual Pixel同埋PAF好似好難直接 ...
chromechan 發表於 2016-12-29 05:42 PM

s7發佈會有講100%同12M
Dual Pixel只係PDAF做得密啲
9成sensor但中間唔係每粒pixel都係focus point未冇20.7(not 9成pixel)

dual pixel就係每粒pixel影相前都係會一分為二,一半用做focus point,落快門時就信號就合併返做一個單位

拉風箱係sensor 低光下就會,可能XZ密度太高,sony無反嘅Predictive Hybrid AF冇拉風箱情況
btw, 通常Hybrid AF係指caf同pdaf同時配合用

回覆 41# 師奶股神

XZ未試過拉風箱,相反a6300試過幾次

如果S7系列嘅Dual Pixel真係咁勁,點解S7e喺dxomark嘅對焦分數,低過XZ & X Performance嘅?

回覆  師奶股神

XZ未試過拉風箱,相反a6300試過幾次

如果S7系列嘅Dual Pixel真係咁勁,點解S7e喺dx ...
chromechan 發表於 2016-12-29 06:22 PM

可能佢計埋tracking嘅分,差1分
我用sony a7唔見經常拉風箱,好黑就會

回覆 43# 師奶股神

你部a7 咁勁

回覆 43# 師奶股神

你嘅意思係S7e喺tracking冇XP/XZ咁好?咁幾啱樓主喎,細路仔走嚟走去,tracking冇返咁上吓真心唔掂

A7對焦同A6300差好遠,冇得比較嘅,話晒a6300好似係一部可以秒A7嘅殘幅(聽攝影區班真●有錢高手講A7對焦好唔掂)

回覆  師奶股神

你嘅意思係S7e喺tracking冇XP/XZ咁好?咁幾啱樓主喎,細路仔走嚟走去,tracking冇返咁上 ...
chromechan 發表於 2016-12-29 06:45 PM

未至於經常拉風箱
tracking XZ係好少少,前面有講,
但對焦咁快返,斷咗未再對過,其實影動態都唔會好大分别,唔係話差好遠

回覆 46# 師奶股神

簡單而言,你係建議樓主XZ或者S7?

回覆  師奶股神

你部a7 咁勁
wingkps2 發表於 2016-12-29 06:35 PM

呀wing, 冇講佢勁bo, 但真係未至於經常拉風箱,live view算係咁,冇得同dslr比

回覆  師奶股神

簡單而言,你係建議樓主XZ或者S7?
chromechan 發表於 2016-12-29 07:43 PM

其他嘢冇意見,睇樓主喜好,
影夜景我會建議S7

s7啦.咁掂