本周,保护壳制造商Ghostek给出了三星Galaxy S8的宣传照,显示该机采用双曲面屏,正面极高屏占比,无Home键,LOGO放在底部

上述特点符合外界之前的传言,不过后背则出乎意料,S8仅为单摄像头,且闪光灯、心率模块等改为横置排列到顶部,造型别致。

现在,工业设计师Chris据此设计了Galaxy S8的新渲染图片,不知道大家感觉如何。

按照目前的消息,Galaxy S8有平面、曲面和超大屏+手写笔三款,将首批搭载正面屏内指纹识别技术,其他配置还有骁龙835处理器、6G内存、虹膜识别等。

三星预计最快在2月底的MWC上宣布这款旗舰产品,然后4月18日在纽约发布上市。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

本周,保护壳制造商Ghostek给出了,显示该机采用双曲面屏,正面极高屏占比,无Home键,LOGO放在底部。上述 ...
LUNG2000LUNG1 發表於 2017-1-13 19:23

閃光燈個啲擺鏡頭上面睇落有啲怪怪地
同埋咁擺嘅話咪測唔到心跳?或者有啲唔就手?
定係其實而家啲機已經無咗呢個功能
利申無用過兼覺得多舊魚

via HKEPC Reader for Android

回覆 60# Monkey2016

https://www.qualcomm.com/news/sn ... es-unleash-qualcomm

其實係Qualcomm技術,而小米係第一部用佢呢個技術嘅電話

回覆 62# losiukit1

如果上下短邊嘅話,5"機應該可以單手掂到上面嗰個位,不過我都覺得多舊魚...

真真真係有咁多人接受到曲面屏?

仲未掌握倒双鏡技術,s7已被嘲笑係s6改版,s8又同s7相差無幾!
隱藏超聲波指紋係小米既二手科技、致敬定抄 ...
Monkey2016 發表於 2017-1-13 12:45 PM

點解要用雙鏡呢?
比起雙鏡,更想要單鏡但大sensor

回覆  Monkey2016

其實係Qualcomm技術,而小米係第一部用佢呢個技術嘅電話 ...
chromechan 發表於 2017-1-13 21:59

係, 呢樣好多人都知,但唔係咁易整倒

點解要用雙鏡呢?
比起雙鏡,更想要單鏡但大sensor
師奶股神 發表於 2017-1-14 00:09

點解?借物理優化?或者問apple啦!七八個月前三星仲自己講雙鏡研究有小進展咁話喎。
鏡頭在正中,物理效能有限,相信又唔會係multi ratio

點解?借物理優化?或者問apple啦!七八個月前三星仲自己講雙鏡研究有小進展咁話喎。
鏡頭 ...
Monkey2016 發表於 2017-1-14 01:28 AM

咁研究唔一定要用嘅,samsung semiconductor咁多客戶,
samsung一向同時研究緊好多嘢
雙鏡冇乜廠係雙鏡同時大sensor, 我寧願大sensor

btw, under screen fingerprint LG, Samsung, Synaptics等等係2016年中都已經有成品

最新消息:

喱嗰好大機會係真,類似18:9 screen ratio,冇flat version,上面嘅洞有預留iris scanner,洞size同note7一樣,最後上機後只會睇到3個洞
  https://twitter.com/dfordesign/status/820963608473509889/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw