點解依家D 電話無左FM 收音機同MHL功能?

我每日都用緊部舊電話聽FM 收音機, 同手動tune 台收音機比, 貪佢可以自己追台, 又準(因我經常在唔同區工作)
另外用緊部M8 有hdmi out(mlh) 有時會駁電視睇戲

點解依家新機無左呢兩個功能? 係咪我仲停留o係幾年前?
依家電話駁hdmi 係咪一定要無線串流出?

thx!

其實好多新機都仲有收音機功能, 係廠商冇開放姐,
我試過一啲 " RADIO FM " 之類既APPS係用到既 ,  我聽聽下截斷 NETWORK 都仲可以繼續
果啲APPS 一般完全唔駛權限, 可以一試  (SORRY之前用錯左機黎試 )

HDMI就冇計, 因為而家多數用鏡射已可解決
利申: 我部電視冇 WIFI INPUT

我每日都用緊部舊電話聽FM 收音機, 同手動tune 台收音機比, 貪佢可以自己追台, 又準(因我經常在唔同區工作) ...
tempo3010 發表於 2017-6-3 20:31

用fm 要插耳機做天線你唔煩架咩?
用network app 可以用藍牙耳機方便好多

用fm 要插耳機做天線你唔煩架咩?
用network app 可以用藍牙耳機方便好多
smchkman 發表於 2017-6-3 21:33

我部舊電話, 用3.5mm 線, 一頭插電話, 另一頭插藍牙發射器, 用藍牙耳機聽左幾年, 好爽
用上網聽成日斷好唔穩定, 又食電, 未收工就無電!

其實好多新機都仲有收音機功能, 係廠商冇開放姐,
我試過一啲 " RADIO FM " 之類既APPS係用到既 ,  我聽聽 ...
jacktsui 發表於 2017-6-3 21:18

我幾年前試過用本身有fm 既機, flash 左custom rom 想聽返收音機, 再收唔同既收音機app 都唔得
想問師兄你講既app 係去邊down?

thx

HDMI就冇計, 因為而家多數用鏡射已可解決
利申: 我部電視冇 WIFI INPUT
jacktsui 發表於 2017-6-3 21:24

播片既話依家無得hdmi out
如果又要買舊好似google cast 既野我買部電視盒, 或者stick pc 好過

我幾年前試過用本身有fm 既機, flash 左custom rom 想聽返收音機, 再收唔同既收音機app 都唔得
想問師兄 ...
tempo3010 發表於 2017-6-3 23:04

要ROOT機
Spirit2: Real FM Radio 4 AOSP

要用VPN去美國 , 同埋特定機種先得
NextRadio

播片既話依家無得hdmi out
如果又要買舊好似google cast 既野我買部電視盒, 或者stick pc 好過  ...
tempo3010 發表於 2017-6-3 23:07

Lg/samsung/htc(sony唔得)今年既旗艦(上年十仔G5都得)都用到type c via DisplayPort alt mode
要出Hdmi 搵條type c 轉hdmi 就攪掂
(不過好多配件廠唔跟標準,建議買前搵左Review有無人用過個adaptor你部機用唔用到先)

M8 好野黎