[操作疑難] 求救:S7 edge SD卡上的照片全部不見了

求救,剛才在S7 edge SD卡移動檔案,發現相機資料夾的照片全部不見了,另一資料夾裡,就消失了上月某日子打後的照片。

另外SD卡上顯示可用空間真的突然多了很多,所以不是純粹顯示不到的問題。

請教各位,唔知仲有無得救呢,好多相都無晒

謝謝!

回覆 1# Yau

試吓recuva(檔案修復軟件),喺電腦用,插張SD卡入去

你係SD Card移動去Internal?定係Internal去SD?

希望張SD卡唔係變RAW

求救,剛才在S7 edge SD卡移動檔案,發現相機資料夾的照片全部不見了,另一資料夾裡,就消失了上月某日子打 ...
Yau 發表於 2017-7-12 00:26

你應該系Google photo 問題
我都試過 咩都沒set過下Google photo幫我del左sd入面的相

回覆  Yau

試吓recuva(檔案修復軟件),喺電腦用,插張SD卡入去

你係SD Card移動去Internal?定係Intern ...
chromechan 發表於 2017-7-12 00:46

剛剛用咗Recuva,搵得返啲檔案,但搶救嗰陣佢好快就完咗,話系統找不到路徑,而家試吓run第二次,今次load得耐好多,希望得啦……

我係Internal移動幾張相去SD card咋,咁就出事……唔知會係咩原因呢?

但又奇怪,佢剩係相機資料夾所有相片,同埋另一個相片資料夾6月26日後嗰啲相,仲有啲錄音檔案無晒……

都唔知係部S7定SD card問題,部S7仲要用咗半年已經窒到喊,我諗以後都唔會再買Samsung……

你應該系Google photo 問題
我都試過 咩都沒set過下Google photo幫我del左sd入面的相 ...
shal 發表於 2017-7-12 07:55

咦,我無用Google Photo噃……

但原來Google Photo都有呢啲問題?我仲後悔無用Google Photo backup添……

回復 4 #Yau

recuva 記住 set > 深入掃描

三叔無論充電、電池充填度、sd 卡電壓都突破常規,意圖令數據靚d

回覆 4# Yau

請問ching 用邊隻SD card?

部機用左半年就lag機要睇使用習慣既 有D唔好既習慣用其他機都一樣會有問題 至少我部3年前既NOTE3到E加都冇咩問題除左打機冇咩力之外 Ching不妨睇下網上一D關於手機用耐左會LAG機既文睇下中唔中自己的衰野

講番正題,我有親戚都試過唔見左D相,亦都冇用GOOGLE PHOTE,SD卡40蚊平野,會唔會關卡事

回復 Yau

recuva 記住 set > 深入掃描
imax 發表於 2017-7-12 12:42

搞掂了,叫做recover返部份檔案,但好多相都係得返一截,睇唔到……

試下用多幾個software睇下會唔會有奇蹟先…