[操作疑難] 請教 華為P8max / 小米max2 關屏下定位

有點長,唔好意思。

小弟的華為P8max (陸版) 於亮屏下定位正常,然而當屏幕關閉後定位便失效,具體情況如下:

測試過幾種GPS軌跡app及手機保護app (遙距定位鎖機等用途),現象一樣。
如果set閒置屏幕10分鐘或其他,亮屏期間各app運作正常,
但set屏幕為15秒或經手動關屏,屏幕關閉後定位能力便失效 (由app的upload 資料時間可印証)

已反覆set過 '受保護的應用程式' (聲稱允許程式在螢幕關閉後繼續執行)、'忽略電池最佳化' 及 '信任這個應用程式'的設定,亦試過下載幾款 CPU 或 GPS 的 Wake lock app,情況都沒有分別。

最後,亦測試過華為官方的'尋找手機'app,情況如下:
亮屏下:可遙距鎖機、發聲、定位正常 (實際定位位置正常)
關屏下:依然可遙距鎖機、發聲,但定位有問題 (報稱已定位,有顯示定位時間,但顯示位置仍停留在關屏前的位置) (小弟於乘車期間測試,從實際位置証實)

Google 了很久,只有很少用家表示有類似問題,於是想再請教各位巴打:
1) 各位華為用家 (各種電話款) 有否有類似問題?
2) 有否仍可嘗試的測試/解決方法?

最後,如果是由於牌子/ROM問題所限制沒有解決辦法,小弟打算買小米Max2作替補,不過擔心小米Max2會否亦有類似問題,可否請小米用家幫忙測試會否有關類似關屏GPS失效問題(其他型號亦可)。
萬分感謝!

推一推,唔好意思

有點長,唔好意思。

小弟的華為P8max (陸版) 於亮屏下定位正常,然而當屏幕關閉後定位便失效,具體情況如 ...
barbecue 發表於 2017-7-22 13:46

Huawei個rom係甘ga,冇得set
利申:用緊p9 lite

Oneplus 3t is best phone in 2016

有點長,唔好意思。

小弟的華為P8max (陸版) 於亮屏下定位正常,然而當屏幕關閉後定位便失效,具體情況如 ...

小米個ROM 唔會有呢啲低級問題

via HKEPC Reader for Android

小米個ROM 唔會有呢啲低級問題  

mesi 發表於 2017-7-24 08:01

我自己唔係好care呢啲小問題,視乎自己嘅習慣

Oneplus 3t is best phone in 2016

有點長,唔好意思。

買紅米Note4X唔係仲抵咩?

我自己唔係好care呢啲小問題,視乎自己嘅習慣

lolololl 發表於 2017-7-24 08:06

樓主所講嘅問題係唔係即係:

利於用 Citymapper share 自己個實時行程比朋友,個mon一熄,朋友嗰邊就已經睇唔到自己嘅動向?

另外用 Google 嘅 find my phone, 基本上係定唔到部手機嘅位置,除非手機一著住 mon?

如果係咁嘅話個問題都唔細。

利於用 Citymapper share 自己個實時行程比朋友,個mon一熄,朋友嗰邊就已 ...
mesi 發表於 2017-7-24 08:20

我唔係樓主

我係樓主,遲左覆唔好意思

Huawei個rom係甘ga,冇得set
利申:用緊p9 lite

lolololl 發表於 2017-7-24 07:57

唔該哂,部P8max做工好好,原本想做主力機兼埋位置分享,估唔到華為個ROM衰呢樣野,仲要冇得set咁衰

買紅米Note4X唔係仲抵咩?

lolololl 發表於 2017-7-24 08:08

想搵部大啲Mon既電話平板一部過

利於用 Citymapper share 自己個實時行程比朋友,個mon一熄,朋友嗰邊就已 ...
mesi 發表於 2017-7-24 08:20

就係咁樣,雖然我唔係試Citymapper,但係試過兩個類似app既情況就係咁,我相信就算用 Citymapper 都極大機會係咁。
我之前試完華為官方個'尋找手機'失敗後,已經隨即試埋Google個'尋找我的裝置',結果都係失敗,情形一樣。

我係樓主,遲左覆唔好意思  

唔該哂,部P8max做工好好,原本想做主力機兼埋位置分享,估唔到華為 ...
barbecue 發表於 2017-7-25 04:45

照計點廢都唔會咁喎,熄mon 連GPS都熄埋?除非華為真係咁,但我有啲懷疑。。。 有冇check 過d 慳電設置嗰啲啊?