部手機咁係唔係已經病入膏肓?

成日有呢個停止果個停止; 個system 係唔係已經炒晒?

不過呢種層面係唔係恢復番出廠就解決到?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

成日有呢個停止果個停止; 個system 係唔係已經炒晒?

不過呢種層面係唔係恢復番出廠就解決到? ...
wkleung 發表於 2018-2-2 09:50

就一般排除法嚟睇,重設係第一步可做嘅事。
不過,如果系統檔花咗嘅話,重設都未必可以解決。

need to flash original rom

回覆 2# mdws2002

cap 圖係其中一個sample; 有時都見到d com. 乜停止;
有時連主螢幕都停止quit左出去好似reboot咁;
我已經delete左好多app都救唔到

買新機都係要買不過好奇咩事,同埋reset解唔解決到

回覆  mdws2002

cap 圖係其中一個sample; 有時都見到d com. 乜停止;
有時連主螢幕都停止quit左出去好似re ...
wkleung 發表於 2018-2-2 10:13

我唸應該無人可以好肯定咁答你,重設解唔解決到。
既然機在你手,點解唔先重設一下試下呢?

如果重設都解決唔到(即係系統檔花咗),咁就要好似bodybra師兄所講,重新Flash Original ROM啦。
如果重新Flash完都唔得,就有可能係Emmc出問題。

有保就整,無保就疊埋心水換新機啦。

買新機

你有冇root 過機?

你有冇root 過機?
okt04125 發表於 2018-2-2 11:47

已過(手)禁 7 次軟件版本見到開發人員選項但冇搞過野; 而且都係2年前的事; 成日hang係最近

開發人員選項 is not root...

開發人員選項 is not root...
gamezz 發表於 2018-2-2 12:25

佢應該唔係為左問人去唔去到 “開發人員選項” 而問人有冇root