用了2年有多......舊電就黎死得!!

試過在香港找原裝電池, 但找不到..........唯有逃逃逸!

大家可否幫下眼 ...
kens4 發表於 2018-2-5 02:05

無病無痛
就係無電_

回復 陳嘉倩

淘都要醒目啲  揾返旗艦店  

via HKEPC Reader for Android
ckleung0923 發表於 2018-2-5 07:49

會唔會間旗艦店都係假?

深圳小米維修站 RMB $59

用了2年有多......舊電就黎死得!!

試過在香港找原裝電池, 但找不到..........唯有逃逃逸!

大家可否幫下眼 ...
kens4 發表於 2018-2-5 02:05

最近先淘完兩粒返嚟俾紅米Note 2。
如果你係唸住係淘寶上搵呢啲所謂嘅原裝電,基本上都係100%假。
不過,假又係咪用唔到呢?咁又唔係嘅。只係電量虛標啫。
原裝電量3000mAh,呢類所謂嘅原裝電(粒粒嘅貼紙Serial都一樣,應該係一批批一樣。)大概就係2000mAh多啲到啦。(單純用白尾巴USB電流表計佢充入電量嘅顯示)

至於其他牌子係咪會足啲?呢個我就唔敢講啦。我只係買過諾希品牌嘅紅米Note 2電池。
份量會比呢啲所謂嘅原裝紅米Note 2電池電量大少少(真係大少少㗎喳。)但價錢就貴一個Double有多。
再者,我要再買紅米Note 2電池嘅原因就係︰佢就快生得………

紅米Note 2我試過刷唔少ROM,唔好話使用,即使待機都去電超嚴重。
暫時搵到個Unofficial嘅CM12.1嘅ROM,待機電量先叫做可以,至於實際使用?因為己經退役成為後備中吧後備機,所以都好少真係實際體驗到佢係咪持久力耐啲啦。

之前用紅米note2洶左“品勝”代用電,唔知而家仲有冇。

淘 品勝旗艦店,不過好似唔寄去香港。

之前用紅米note2洶左“品勝”代用電,唔知而家仲有冇。
zqwerty1616 發表於 2018-2-5 09:07

有,只有原廒七成

nohon 电池 有8成,最好關機充!
但要用 nohon外置充电器 充, 充到發漲....

電池有機會過唔到關, 依家好多大陸快遞都唔運過境電池產品, 師兄要留意

via HKEPC Reader for Android

鴨記街邊買過兩粒紅米2嘅電(不是note2),$30/粒 肯定係假嘢,電量大概係原裝嘅70%
用咗半年仲未死,當然,假貨冇人敢保證,仲要承擔風險