[開箱] 戊戌狗年大年初一首個開箱~~Sony Xperia XA2 [新增跑分]

家人嗰部Xperia ZR,由2013年開始服役,一直運作良好。
因為只有8GB內存,只係打電話Whatsapp唔會打機,都已經話內存不足。
咁唯有將佢光榮退役。

因為家人一直都係用Sony Xperia,介面已經用慣用熟,咁換機都係以Sony為首選。
本來諗住襯減價買XA1+,但我對MTK嘅U冇乜好感,所以就等用S630嘅XA2

之前問過鋪頭,佢地話要過咗農曆年後先出。但今日經開"太陽台",響門口就見到XA2嘅蹤影。店員話係今朝無聲無色地忽然間返咗幾部XA2及XA2U,而我家入心宜嘅粉紅色XA2,就只返咗一部。咁我就懷著戰戰驚驚嘅心情去試機,好彩一鋪搞掂***,順利地放低$2298就帶番屋企,做家人嘅新年禮物。(***我識得嘅某君,佢買新機,響鋪頭試咗成十部機都話有問題。真係唔知佢黑仔定批機真係咁差囉)

箱入面一眼見晒,火牛係5V/1500mA嘅UCH20,耳機係...我識得嘅某君所形容啊伯聽馬/狗都唔與之交配嘅MH410c耳機,Type-C線一條。That's All!

燈光問題,影出嚟完全唔覺係粉紅色。講番部機,個NFC係夾咗響相機同指模識別模組之間。講開個指模識別,我覺得佢仲靈敏過我部XZP,

由於XZ2系列採用雙曲面熒幕設計,所以睇落圓圓地,我覺得幾靚幾特別。不過就應該好難會配到玻璃貼。我都只係貼番佢送嘅膠貼。

跑吓分:

暫時打住咁多先,相機嘅測試,如果有時間就為大家送上。Stay Tune

睇睇吓變咗 xz2

呢種欵出咗起碼有十年.,長期由sony轉sony嘅人真係堅持

呢種欵出咗起碼有十年.,長期由sony轉sony嘅人真係堅持
ec709394 發表於 2018-2-16 08:34

幸好自己無乜信仰,好難話硬食佢
不過以機論機,咁既價錢都算實惠了

其實都係各有所好,冇咩問題
同埋聽講呢部已經轉咗用全新設計 loop surface,由磚頭演變為圓潤嘅尿袋 (有錯請矯正)

回覆 3# ec709394

其實設計都有改變,起碼最後都放棄自己獨創開關指紋掃描,跟番大路放機背

隻牛仲係5V,唔明點解啲廠要慳到咁 (紅米都係咁)

iPhone個樣,唔計X,個樣咪又係長年不變。
自已覺得好用咪繼續用囉。

隻牛仲係5V,唔明點解啲廠要慳到咁 (紅米都係咁)
wymanchan01 發表於 2018-2-16 09:41

始終都係一部中階機,都係預咗將貨就價。
其實日本賣手機,已經唔再跟火牛好多年。
呢個政策我就好支持,一來環保啲,二來而家都唔多人用跟機火牛(包括我)

索記知否四個角令褲袋易穿窿,佢仲係堅持  

索記知否四個角令褲袋易穿窿,佢仲係堅持
imax 發表於 2018-2-16 10:34

我同我家人,用Sony機嘅朋友及同事,都冇試過袋到褲穿窿
如果真係的話,咁就要學吓美國班LG用家,向廠方集體訴訟喇。
不過今次係叫Sony賠償褲穿窿嘅損失