[操作疑難] S8+connect行車記錄儀wifi顯示"互聮網可能不可用"

why? how to solve?

你個CAM係行內聯網,只可ACCESS個CAM而不能上互聯網,正常

禾果部台灣牌子車cam都係…所以只會需要下載行車短片落手機時才用wifi 連接佢…

呢個係所有cam,包括車cam,action cam同digital cam嘅wifi connect 死症,connect 咗部電話就失聯(Internet only,話音仲work)。

可能我問得唔好,問題我想connect記錄儀個wifi下載行車短片,但係出現"互聮網可能不可用",connect唔到個wifi,下載唔到行車短片落手機。但其他人用iPhone就正常connect同download。點搞?

可能我問得唔好,問題我想connect記錄儀個wifi下載行車短片,但係出現"互聮網可能不可用",connect唔到個wi ...
gumptang 發表於 2018-2-28 16:19

"互聮網可能不可用"呢句係指電話接唔到Internet,因為當你connect 去任何wifi 時Android 都會check 個Internet connection,冇connection嘅原因樓上講咗。

至於iPhone dowload到,而Andorid唔得就要搵番隻車cam果生產商。
你可能覺得有冇攪錯,但現實真係有啲車cam牌子個app嘅Android 版本係廢嘅但iOS版本就正常。
如果你唔想抄番上電腦,買個OTG card reader可能係唯一出路。

"互聮網可能不可用"呢句係指電話接唔到Internet,因為當你connect 去任何wifi 時Android 都會check 個Inte ...
wct 發表於 2018-2-28 16:36

似唔係car cam app問題,經S8+ setup wifi connect 都出現"互聮網可能不可用"

似唔係car cam app問題,經S8+ setup wifi connect 都出現"互聮網可能不可用"
gumptang 發表於 2018-2-28 17:02

即係S8+同車cam 根本establish 唔到connection?
定有connection但download 唔到?

即係S8+同車cam 根本establish 唔到connection?
定有connection但download 唔到?
wct 發表於 2018-2-28 17:06

冇connection

咁可能S8+ 同車cam個Wifi唔夾,搵第二部電話試試。
又或者睇吓車cam 有冇firmware update。