去咗邊度? 一直用?
zoulo 發表於 9/1/2019 01:27 PM

以前用佢,功能上確係比其他廠貼心,及後分手因為越來越多鬼APP又唔剷得,
多次關閉雲服務隔一排上雲都重可以見到有嘢自己上載咗!
兩年前轉去 Zuk 系統問題多但功能唔比 MIUI 差,即是 MIUI 已比其他大陸牌沒有優勢,
而 MIUI 我自己覺得佢最能留客獨步天下嘅係個性主題,真係點玩都得而其他廠無得比
但由始至今都有個低能問題無解決,圖標字形無陰影亦不能改色,個主題係白字就白字
你用就不可以配淺色桌布,最獨步天下真正自主研發兼首創嘅係加入廣告!
姑不論你可否關閉,我就過唔到自己,買就即係自己默認係白痴!

紅米用左5-6年,剛轉魅族

ui用落差唔多, so far 幾好
fatsounds 發表於 2019-1-9 14:23

如果有人同你講, MIUI 前身係由 FLYME ( 早期MEIZU 上還沒名字 ) 衍生出來
你會信嗎?

我反而由其他轉到依家最近幾部都係小米
主要係窮,依家過三千的機都用唔起
最近由小米MAX2換咗MIX2S
對我來講咩rom都係咁用,主要都係睇用開咩apps
最開始用三星S同note系,好鍾意佢個鬧鐘同日曆,響個陣會講出我今日的行程有咩做
支後覺得sony啲機外型幾靚,用過兩部都有問題,用用個word會restart部機
兩部都係咁,應該rom同app不相容,支後冇再用sony
轉過華為,打打下字會彈出首頁,不過造工覺得幾好,老婆p8新出用到前兩個月先換機
再後用過asus padfone1, zenfone 2 ,樂視1s,都冇咩問題
跟住開始第一部小米5,小米max2,依家小米mix 2s,送比老婆F1 都冇咩問題
主要都係貪平

全家轉哂:
牙石x2
亂想x1
三叔x1
樂視x1 (821 6+128重未壞)
new68u 發表於 2019-1-9 13:43

落示同亂想點都肯定差過 miui... 至少 miui 仍在可用級別

我反而由其他轉到依家最近幾部都係小米
主要係窮,依家過三千的機都用唔起
最近由小米MAX2換咗MIX2S
對我來 ...
adechan 發表於 2019-1-9 17:43

窮但年年轉機,同一次過比多d錢買部iphone用三年,大家所花既錢其實係差不多

對我黎講真係無咩分別, account用google, 轉機搞埋phone clone, 咩rom都係個d app都係咁用 ...
szekcheung 發表於 2019-1-9 17:25

clone只係可以clone apps同data,rom既功能係冇得clone的,例如miui既全屏手勢係冇可能clone到落第二部非小米機的

好多人成日話部分廠點差點差 我真心唔知道點差法

窮但年年轉機,同一次過比多d錢買部iphone用三年,大家所花既錢其實係差不多 ...
jso77 發表於 2019-1-9 18:48

咁我情願年年換新機

好多人成日話部分廠點差點差 我真心唔知道點差法
leungzboy 發表於 2019-1-9 18:54

睇rom寫得細唔細緻,順唔順,省電,有冇照顧用家既操作,功能到唔到位

例如索尼既系統轉換雙卡時竟然要reboot先可以,咁我相信大部份人都覺得唔方便,呢d就係做得唔到位,當然你可以話功能上咪一樣可以做到,但做得到同做得好係有分別的

小米Mix 2 用家表示MIUI 十分穩定可較。不失禮。

via HKEPC Reader for Android