之前其他牌子有一期係設定到大改版真係感覺難用咗
無記錯係 Android 5 升 Android 6
LG 係 G3 轉 G4,三星好似都係但係唔記得乜型號,當時好似有得轉返設定做 Android 5 咁嘅一列過排位
依家出廠已經係 7 同 8 果啲好似連轉都無得轉

其實一個 ROM, 依家最複雜就係設定,小米係呢方面係比較小大改動

最麻煩係一堆慳電設定,又想慳電又想唔好隻隻 apps 都同我後台自動開或者要開都好,都只係收 notification 就算
以又要睇通訊 apps 有冇 因為慳電設定而 delay ,甚至無咗 notification,呢啲方面真係好麻煩

其他就我盡可能都唔用佢內置嘅 apps,例如檔案管理呢啲,用返自己熟悉嘅第三方比較唔洗煩,想極致啲就連 dailer contract calendar apps launcher 都用第三方,咁就唔洗太麻煩適應。

via HKEPC Reader for Android

有咩機可以好似miui 全部app都可以 雙開咁方便
華為得wechat whatsapp

仲有一樣同miui無關既野,但我覺得小米做得幾好,就係就算你部機unlock左磚左都好,都一樣照保你,而家咁多間廠應只有小米同oneplus可以照保

睇rom寫得細唔細緻,順唔順,省電,有冇照顧用家既操作,功能到唔到位

例如索尼既系統轉換雙卡時竟然要r ...
jso77 發表於 2019-1-9 19:01

宜家真係仲會有寫得唔順呢回事架咩
假設s845 6g/ram 4000mAh硬件既手機
真係會試得出個rom寫得差到用唔到落手?

有咩機可以好似miui 全部app都可以 雙開咁方便
華為得wechat whatsapp
水藍 發表於 2019-1-9 19:28

去下載個app就得啦

回覆 11# lalawoo

用過幾部小米手機
主要用嚟做副機

紅米1 > 紅米note >  小米5 > 小米Max2

可能小米唔係好夾我

紅米1。死 Sim slot
紅米 Note 。尿黃Mon
小米5。無乜事係去電快啲
小米Max2 。過保無耐電池打柴

全部都香港行貨

後尾轉哂用華為,諾基亞
小来 Miui rom 我麻麻哋
所以轉其他無乜所謂

唯一欣賞係三指截圖

佢哋以前產品
性價比較依家高

好奇怪,
佢啲產品雖然有 Update !

但好少有 Android 版本升級

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

宜家真係仲會有寫得唔順呢回事架咩
假設s845 6g/ram 4000mAh硬件既手機
真係會試得出個rom寫得差到用唔到 ...
leungzboy 發表於 2019-1-9 19:42

部部機都845/855? 冇低階u?  冇中階u?  部部都4000電? 冇3000?

用唔落手就太誇,但用落順唔順手,大致上好唔好用,各大廠既rom還是有分別的

部部機都845/855? 冇低階u?  冇中階u?  部部都4000電? 冇3000?

用唔落手就太誇,但用落順唔順手,大致上 ...
jso77 發表於 2019-1-9 19:45

我只係用黎做假設
如果要講3g+625都ok架
咁結果會係點

個人認為嬲豬幾好用,但因為無錢所以跳船去乞米,配件未到未未啟用。

via HKEPC Reader for Android

我只係用黎做假設
如果要講3g+625都ok架
咁結果會係點
leungzboy 發表於 2019-1-9 19:49

我只係想講rom順暢度達唔達一般標準,例如三星出名負優化系統,同spec既機當中佢係冇咁順,同埋rom好唔好其實大部分程度上係功能上做得方唔方面同貼唔貼心去決定