係啦,你講到啲 重點喇。  其實我都想試下華為,但就係驚佢個 ROM 唔夠 MIUI 好。 ...
zoulo 發表於 2019-1-10 08:54

你試左華為返唔到轉頭..

就係問你轉咗乜嘢機,ROM 係跟機架嘛。。  例如 MIUI 跟小米機。當然可以 flash 其他 ROM,但係嗰啲 ...
zoulo 發表於 2019-1-10 08:19

罪大, 都算易用

你試左華為返唔到轉頭..
剋星 發表於 2019-1-10 09:08

真係咁勁?  我搵日去玩下佢哋 demo 機先

大約六七年前,嗰時嘅華為機真係屬於平價機(無論形象同價格都係),唔知後來幾時開始變咗 android 嘅貴價機,真係世事難料。。

罪大, 都算易用
jacktsui 發表於 2019-1-10 09:10

sony 嘅手機其實有咩優點?

真係咁勁?  我搵日去玩下佢哋 demo 機先

大約六七年前,嗰時嘅華為機真係屬於平價機(無論形象同 ...
zoulo 發表於 2019-1-10 09:14

咁佢自己整粒Kirin出黎同埋玩Leica 認證都有佢0既effort 喺度0既

咁佢自己整粒Kirin出黎同埋玩Leica 認證都有佢0既effort 喺度0既
initials 發表於 2019-1-10 09:23

整 CPU 係純技術/科技嘢,但整 ROM 包括好多美感,sen屎嘢,亦同間公司嘅文化有關。。 ,所以好多公司都整唔好個 ROM,以為做到就得,問題係做得唔好。

整 CPU 係純技術/科技嘢,但整 ROM 包括好多美感,sen屎嘢,亦同間公司嘅文化有關。。 ,所以好多 ...
zoulo 發表於 2019-1-10 09:27

所以好多外國review講mate 20 系列, 都係主要讚三鏡頭模組同埋粒U processing power好強但EMUI唔係個個啱用, 我依家用緊 Mate 20 pro都認同0既...
大陸牌子用過oneplus / 小米
個人覺得好用程度Oxygen OS > MIUI > EMUI

一直因為平用小米,但系唔鍾意用MIUI,原生最好用。

一直因為平用小米,但系唔鍾意用MIUI,原生最好用。
ernesttsim 發表於 2019-1-10 09:38

原生真心唔好用
如果係5年前陽春既系統就最好
因為以前個硬件未跟得上
所以越乾淨就越順暢
到宜家已經冇硬件既問題
就真係講唔出原生有咩好處
又唔方便咩鬼都冇

原生真心唔好用
如果係5年前陽春既系統就最好
因為以前個硬件未跟得上
所以越乾淨就越順暢
到宜家 ...
leungzboy 發表於 2019-1-10 09:56

原生好就好在default乜都唔洗要只要基本功能, 我有其他需要就自己加, 其他我唔鐘意既野唔洗比我, 我覺得係唔錯的

例如我可能根本就唔用calendar, 做乜default夾硬裝落部機度?