其實有冇人用咗小米好多年成功轉用咗另外一個品牌架?

回覆 1# zoulo

的確好難轉~ 而家用緊MIX 2S, 影相尚可, 但太太成日話我影D相色水唔靚, 因此雖然明知華為系統垃圾, 但我都想影相靚, 曾衝動想換MATE 20 PRO, 還好當時8G版未有貨, 等等下就話有綠MON問題, 最後又換唔成機

雖然miui係唔差但未至於單單為左miui而繼續用小米掛?

回覆  zoulo

的確好難轉~ 而家用緊MIX 2S, 影相尚可, 但太太成日話我影D相色水唔靚, 因此雖然明知華 ...
tata211 發表於 2019-1-9 11:56

emui真係未及miui呢個無可否認

emui真係未及miui呢個無可否認
jso77 發表於 2019-1-9 11:59

我都會買中低檔小米俾工人用
前後都買過三部紅米俾工人都從未死機(一千~二千內)

相反曾買過一部華為中低端機俾家母
咩型號就唔記得了只記得新機買價錢就2千有找既
但家母就真係媽媽聲囉(家母只用微信及打電話)

HELP THIS > 米 > MOTO > HELP THIS   轉左3次牌子, 唔覺有咩不便
UI 我覺得MOTO最好用, 米OK啦, HELP THIS 過得去

用lineage

自己同父母紅米1開始用小米,中間買過一部華為低階俾佢地,半年後頂唔順換返小米。
高階華為無用過,唔識評論。
而家自己同父母都有部紅米NOTE 5。
自己就另外有好多部唔同牌子的中低階機,NOTE 5做主力。

因為用咗7年,我都想離開呢個comfort zone,走出去睇下個世界變成點,所以我先出post問

via HKEPC Reader ...
zoulo 發表於 9/1/2019 12:35 PM

從前因為MIUI 而用過小米幾代,
及後亦因為MIUI 離開小米已經幾代