其實咩ROM都係差唔多啫啊?有乜大分別?
P.S︰無論係用乜嘢機,都係裝Nova Launcher,所以個桌面都係一模一樣。

launcher只係外殼, 同個rom冇乜關係!
jso77 發表於 2019-1-9 17:11

其實只要個殼一樣,對我嚟講已經好足夠。
因為我主要都係用我自己需要用嘅App,系統附帶啲乜功能,對我嚟講,無乜大關係。
所以,基本上我轉咩機都係一樣。
只要個系統夠穩定便可。

仲有一樣同miui無關既野,但我覺得小米做得幾好,就係就算你部機unlock左磚左都好,都一樣照保你,而家咁多 ...
jso77 發表於 2019-1-9 19:39

呢樣我都想問,其實其他廠係咪磚咗,俾錢都唔整?

我三部紅米,都轉曬rr os ,lineage,miui改唔到Llauncher,又有廣告.做d表面thumb,同無曬小工具,一定感覺上快, ...
god_md5 發表於 2019-1-9 20:14

邊部機嘅MIUI改唔到Launcher?我部部都改到㗎喎。

仲有一樣同miui無關既野,但我覺得小米做得幾好,就係就算你部機unlock左磚左都好,都一樣照保你,而家咁多 ...
jso77 發表於 2019-1-9 19:39

講多樣,其實小米機除非真係搞到死eMMC或UFS,唔係嘅話,其實都幾難刷磚。
以前嘅機有特制線強刷9008,新機雖然係麻煩啲,但依然都仲可以拆機強刷9008。

睇下係人玩機定機玩人. 好多人堅持一個品牌真係因為用開果個 UI 習慣唔想改來改去. 我有同事換機都一定要 ...
edwardlee 發表於 2019-1-10 10:49

我有個同事都係咁講,之前一直叫佢換機,佢都只係留意三星,話其他機用唔慣。
但係又唔知點解佢近期又對部華為P20有興趣喎………

華為可以轉Launcher?
EVIS 發表於 2019-1-11 12:39

無用過華為機,唔太清楚。