手機虧仍是 Sony 上季財報的主旋律

"至於手機業務,Sony 在上一季總共只賣出了 180 萬台產品,虧額額達到 155 億日圓,估計接下來的路會愈發艱難..."

https://hkstylemen.yahoo.com/遊 ... 律-175200248.html

-----------------------------------
如果連 Sony 都唔玩,An 機咪只得返韓國及大陸?

仲有台仔嘅Help This Compnay 同子龍任務,不過就唔知仲有幾耐命

一季銷售2.4 兆日圓… 果150 蚊由佢啦

"至於手機業務,Sony 在上一季總共只賣出了 180 萬台產品,虧額額達到 155 億日圓,估計接下來的路會愈發艱 ...
eniao 發表於 2019-2-2 12:36

主要原因系個款老土(個設計師一早要鈔),十年堅持不變方角,外穀大又重又鈍,上下厚巴實用率低,唯一只有相机系賣点,背離主流市塲,以前日本仔廠系多變迎合客戶而取得銷售成功,sony就堅持保守真吾明!

衣二十年韓國仔開始取代日本仔电器市場地位,真系教悉徒弟冇師父,日本幾間电器大廠破產賣埋比外資而開始未落。

現在只死忠和賓妹(平價型號)才會買,想吾虧舌都幾難!

真系驚佢步當年nokia後塵(堅持吾跟大隊玩安卓)摺埋手机部門,市面又少一個選擇

六七年前我已預言智能手機只會剩下大陸同apple

唔好話SONY, 日本手機係本土同海外都小人用, 全世界最崇日嘅台灣都無咩人會用日本手機, 真係有啲跌眼鏡

一季銷售2.4 兆日圓… 果150 蚊由佢啦
EVIS 發表於 2019-2-2 13:09
銷售額同利潤係兩回事

2018年尾既所謂旗艦機
仲係得64gb ROM
仲係冇得俾人揀

人哋cheap雞千元低端機又係64gb ROM

我覺得
係蝕得有道理嘅

LG處境其實差不多
上季盈利創新高,但手機部門又係蝕到hihi

記得Sony呢季業績