用LG G7+ 如何播無損音樂?

我把 CD 轉為wav 或flac ,再用ONKYO HF PLAYER 或power amp 播放,已經開啟lg g7+ 的Hifi quad dac ,用sony xba-n3ap 聽歌,發覺同聽mp3 無乜分別,d 聲都係咁硬咁sharp,相返以前用discman  聽歌,d 聲厚好多,柔和好多。

請問是否仲有其他野要set?

我覺得係DAC 調音/音色既取向,多於音質既問題
所以你先會覺得聽mp3 同lossless無大分別
音樂既野,唔岩就唔岩,無得強求
夾硬tune eq就更無謂

試下set 入面有個數碼濾波器設定,聲音會順耳D

比廿蚊買poweramp,tune好後D聲靚原廠player幾陪

我把 CD 轉為wav 或flac ,再用ONKYO HF PLAYER 或power amp 播放,已經開啟lg g7+ 的Hifi quad dac ,用so ...
ronan 發表於 2019-2-19 23:16

Lg g7 根本粒dac 唔掂,我之前用lg g6 同v10,原來發現粒dac  op amp 冇力,唔掂,後來我另加一部叫chord mojo dac+amp 駁落去部g6 就唔同哂,去左另一個世界咁。

我把 CD 轉為wav 或flac ,再用ONKYO HF PLAYER 或power amp 播放,已經開啟lg g7+ 的Hifi quad dac ,用so ...
ronan 發表於 2019-2-19 23:16

無損即係24 bit + ?
CD 轉wav , flac 好多時都係16 bit

via HKEPC Reader for Android

Lg g7 根本粒dac 唔掂,我之前用lg g6 同v10,原來發現粒dac  op amp 冇力,唔掂,後來我另加一部叫chord  ...
eric18ngan 發表於 2019-2-23 13:00

如果開唔到高抗阻/外置模式 粒amp唔會出盡力

你用的是什麼耳機?

Lg g7 根本粒dac 唔掂,我之前用lg g6 同v10,原來發現粒dac  op amp 冇力,唔掂,後來我另加一部叫chord  ...
eric18ngan 發表於 2019-2-23 13:00

加延長線聽 , 我用緊 v20

試下set 入面有個數碼濾波器設定,聲音會順耳D
nakatama 發表於 2019-2-23 12:03

試左了,d 聲仲差左